Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus door aerosolen of gassen, kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof.
Geuren bestaan uit chemische moleculen die binden aan het reukepitheel in de neus. Daar zitten 350 tot 400 geurreceptoren waar de vluchtige geurmoleculen aan binden. Het is niet zo dat één molecuul zorgt voor één specifieke geur, het gaat om de combinatie van moleculen.
Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
Geur ontstaat wanneer stoffen via de lucht verspreid worden door een bron, zich daarna in de lucht verder verspreiden en vervolgens waargenomen worden door de menselijke neus. Van sommige stoffen is slechts een zeer lage dosis nodig om ze te kunnen waarnemen, van andere stoffen ligt de waarneembare dosis hoger.
De geurdeeltjes in de lucht lossen op in het slijmvlies en prikkelen de haartjes. Deze haartjes geven de prikkel door en via de zenuwen komt ze terecht in de reukkolf. Daar wordt de prikkel via de reukzenuw doorgegeven naar het reukgedeeltje in onze hersenen en nemen we de geur waar.
In het kort. Als u minder ruikt of proeft kan dat veel invloed op uw leven hebben. De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand.
Elk mens heeft een unieke lichaamsgeur. Hoe je ruikt wordt bepaald door een aantal factoren: je eetgewoontes, je geslacht, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik. Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet.
Via de reukkernen wordt verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen (temporale cortex), waar de reukperceptie plaatsvindt en het limbische systeem, die de geur koppelt aan een emotionele beleving.
Je wordt verliefd door feromonen. Deze zogenaamde knuffelhormonen zitten in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Op zich zijn ze geurloos, maar een speciaal orgaan in je neus detecteert ze. Als het een match is, stuurt dat orgaan een signaal naar je hersenen.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Geuren beïnvloeden bijvoorbeeld wie we wel en wie we niet mogen. Een fijne neus beschermt ons tegen gevaar, bijvoorbeeld tegen bedorven voedsel of ontsnappend gas. Geuren gaan stress tegen, helpen ons ontspannen of stimuleren ons en maken nieuwe energie vrij.
Bekend is dat mannen meer en actievere apocriene klieren hebben dan vrouwen. Deze zweetklieren spelen een belangrijke rol in de temperatuursregulatie van het lichaam. Het geproduceerde zweet is normaal geurloos, maar ook hier kunnen bacteriën er uiteindelijk voor zorgen dat er een zure lichaamsgeur gaat ontstaan.
Zout is als enige van alle kruiden en specerijen geurloos. Dat komt omdat zout afkomstig is uit de dode natuur.
Zo worden onze apocriene zweetklieren die zich met name bevinden rond de borsten, rond de geslachtsdelen, de oogleden, oksels en in de oren in feite geurklieren. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen unieke lichaamsgeur die bepaald wordt door een complexe cocktail van chemi- sche stoffen.
03 | FEROMONEN EN GEUR
Wel kan het mannelijke feromoon androstenol in grote hoeveelheid naar musk ruiken. Vandaar dat veel vrouwen onbewust een voorkeur hebben voor musk-achtige geuren. Dierlijke feromonen werden veel gebruikt in parfum.
Wat is lichaamsgeur? Wat je ook dacht, het is niet het zweet dat stinkt. Natuurlijke bacteriën op onze huid voeden zich met ons zweet en scheiden de geur af die wij lichaamsgeur noemen, dit heet ook wel bromhidrose. De warme, vochtige omstandigheden onder onze armen vormen een ideale omgeving voor bacteriën.
Klachten van anosmie
Zoals hierboven beschreven betekent anosmie dat u niets meer ruikt of bepaalde geuren niet meer kunt ruiken. Daarnaast kan ook verlies van de smaak voorkomen.
Geuren zijn waar te nemen in de lucht, en in andere gassen of gasmengsels, maar eventueel ook in water. Geur is een eigenschap van bepaalde stoffen en het waarnemen ervan heet ruiken.
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Reukzintuigen zijn de sterkste zintuigen die je hebt en het juiste geurtje kan veel met je stukje zeep doen.
Iedereen is uniek
Wanneer je parfum op je huid sprayed, hebben verschillende factoren invloed op de geur van het parfum. Zo hebben bijvoorbeeld de pH-waarde van je huid, de zuurgraad van je huidvetten, wat je eet en je hormoonbalans invloed op hoe het parfum ruikt.
'Oost-Aziaten, bijvoorbeeld Koreanen, hebben een andere genetische variant voor zweten, waardoor zij sowieso een stuk minder zweten. ' Daarnaast hebben ze minder van de stoffen die bij ons voor lichaamsgeur zorgen.
Geur en gezondheidsrisico's
Geur kan in de leefomgeving hinder veroorzaken. Geur brengt om die reden ook gezondheidsrisico's met zich mee. Geurhinder kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, een verstoorde ademhaling en een verstoorde hartslag. Ook kan geur psychische klachten veroorzaken.