Eerst wordt loszittend pleisterwerk verwijderd. Met een plamuurmes worden de voegen van de te behandelen barsten en scheuren vrijgemaakt, waarna het oppervlak wordt opgeschuurd. Hierna wordt het plafond ontvet en het overbodige stof weggehaald. Nu kunnen de scheuren worden opgevuld met opvulmiddel.
Onzichtbaar een spack plafond repareren kan bijvoorbeeld met Alabastine Doe het Zelf Spack. Dat is spackverf in een spuitbus om plaatselijk wat beschadigingen bij te werken. Er is ook Alabastine Spackvuller verkrijgbaar voor het vullen van scheuren in spackwerk.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Bij een scheur 'midden' op de wand kan de scheur het beste eerst dieper worden uitgesneden of uitgekrabd met bijvoorbeeld een stanleymes. Nadat de scheur is uitgekrabd kan hij het beste worden opgevuld met een krimpvrije muurvuller met behulp van een plamuurmes.
Het juiste manier voor een plafond schuren is niet alleen de goede korrel van het schuurpapier, maar ook de juiste vorm. In veel gevallen wordt schuurgaas gebruikt, waardoor er minder krassen ontstaan. Daarbij wordt er uitsluitend medium tot fijn schuurpapier gebruikt.
Meet de lengte en breedte van het plafond op. Vermenigvuldig de breedte met de lengte en je hebt de vierkante meters. Vermenigvuldig de vierkante meters met twee, want je brengt in de meeste gevallen twee lagen aan.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Een krimpscheur is lelijk, maar constructief niet erg. Je herkent deze scheuren vast, het zijn een soort haarscheuren die je vaak in stucwerk ziet. Het is vaak een dunne scheur die door het krimpen van materiaal is ontstaan. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout.
De scheuren die ontstaan in een plafond of een muur door het zetten van materialen zijn goed zelf te repareren. Dergelijke scheurtjes ontstaan vaak doordat materialen als beton of de voegen bij de muren nog vocht bevatten vanuit de bouw van het huis.
Je zorgt eerst voor 'iets' waartegen je kan werken, een stuk gyproc dat je in het gat lijmt of je spuit het gat eerst op met pur schuim (echt simpel zal dat ook niet zijn, goed ontstoffen en licht bevochtigen). Daarna werk je daar in laagjes tegenaan.
Dit is een kant-en-klaar product voor plaatselijk bijwerken van spackspuitwerk binnenshuis. Het eindresultaat is overschilderbaar en het product is eenvoudig in gebruik.
Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken. Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Je kunt de strepen van de kwast of roller nog zien
Je bent helemaal trots op je net geverfde muur, maar als het is opgedroogd zie je ineens lelijke strepen. Balen! Om dit op te lossen kun je met een heel fijn schuurpapiertje over de vegen gaan. Veeg het stof er vervolgens af met een doekje en verf er nog eens overheen.
Spack is een gladde pasta die door een hoge druk compressor als een korrelstructuur wordt aangebracht op uw wanden of plafond. U kunt zelf de korrelgrootte en dikte bepalen van een grove tot fijne korrel.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Verticale scheuren in muren hebben meestal te maken met de fundering. Het gewicht van de muur kan zichzelf niet goed voortzetten op de fundering, waardoor deze van boven naar beneden gaat scheuren. Dit is vaak wat minder erg, omdat er een nieuw evenwicht ontstaan.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Je muur repareren doe je zo
Stap 1: krab een smalle scheur iets verder uit met een schroevendraaier of verfkrabber. Er moet ruimte voor de muurvuller zijn om zich te hechten. Bladderende verf of loslatende kalk steek je weg met een plamuurmes.
Primer voor een gelijke dekking
Een primer of een voorstrijkmiddel is een grondlaag die de zuigende werking van het plafond stopt. Hierdoor voorkom je dat teveel verf wordt opgezogen door de ondergrond. Ook voorkom je strepen en vale plekken doordat er te weinig verf aan de oppervlakte blijft.
Plafond verven begin je door de randen en hoeken te schilderen. In eerste instantie doe je dit met een kwast (om nauwkeurig te beginnen), vervolgens doe je dit nogmaals met een roller (om strepen op het plafond te voorkomen). Daarna ga je verder met het middenstuk.
Gebruik bij het afplakken zoveel mogelijk lange stukken tape voor rechte en strakke verflijnen. Druk de afplaktape goed aan op de ondergrond. Loopt het plafond niet helemaal recht, plak de tape dan enkele mm onder de scheiding om een rechte lijn te vormen.