1 Geef de controle niet weg. Als je het anderen toestaat om te controleren hoe jij denkt, voelt of je gedraagt dan geef jij de ander de controle over jou. ...
2 Blijf bij jouw waarden. ...
3 Weet wanneer jij je moet uitspreken en wanneer jij je mond moet houden.
Het is niet fijn als iemand je uitscheldt of beledigt. ... Wees assertief, en zorg dat je stem rustig en duidelijk is als je de ander zegt dat hij of zij moet stoppen.
Bijvoorbeeld, “Hahaha. ...
Kijk in haar of zijn ogen en probeer op een rustige, serieuze manier te zeggen, “Ok.
Probeer tijdens het omgaan met de neerbuigende persoon je geduld niet te verliezen, omdat je anders de situatie alleen maar erger maakt. Voor je op de ander reageert pauzeer je even en haal je diep adem. Zeg iets tegen jezelf als: Ik ga aangeven wat het probleem is, maar ik blijf kalm en beleefd.
Negatieve opmerkingen kunnen komen van mensen die je niet kent, maar ook van mensen die je overduidelijk wel kent. Onder negatieve opmerkingen versta ik echt beledigingen en dingen waar je mensen mee kunt kwetsen. Het lijkt alleen soms of die mensen het echt niet door hebben.
Als je niet meteen toont dat dit soort gedrag en opmerkingen je storen, loop je het risico dat je collega's denken dat je er niets op tegen hebt en zullen ze het opnieuw doen wanneer het hen goeddunkt. Maak hen onmiddellijk duidelijk dat je er niet mee opgezet bent.
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren. Lees hieronder twee manieren om te reageren.
In situaties waarin de persoon die jou kwetst dit niet bewust heeft gedaan, kan dit perspectief een ruzie voorkomen. Wat je kunt doen, is – met deze kennis – toch even het gesprek aangaan. Door, zonder beschuldigingen, aan te kaarten dat je iets niet fijn vindt, kan dit het vervelende gevoel bij jou wegnemen.
Aan de ene kant wordt schelden historisch gezien altijd al geassocieerd met onzedelijkheid, antisociaal gedrag en oneerlijkheid. Aan de andere kant kan je een vuilbek zien als een eerlijker persoon, omdat hun taalgebruik ongefilterd is.
Arrogante of neerbuigende mensen plaatsen zichzelf op een voetstuk. Ze voelen zich beter of belangrijker dan anderen. Vaak demonstreren ze hun meerderwaardigheid door de minderwaardigheid van anderen te benadrukken.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de 'ontvanger' als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen. Onderzoek wijst uit dat vrouwen en meisjes vaker ervaring hebben met ongewenste intimiteiten.
Wat kun je doen als je met ongewenste intimiteiten te maken krijgt in de zorg?
Dat kan op verschillende manieren:
Neem het slachtoffer serieus, toon medeleven, luister goed en kijk wat je als collega zou kunnen doen, of waar je het slachtoffer kunt begeleiden naar hulp van anderen. ...
Ongewenste intimiteiten ontwikkelen zich geleidelijk, waardoor een grens soms moeilijk is te trekken.
Met seksisme bedoelen we discriminatie (een andere behandeling krijgen) op grond van geslacht. Veel mensen denken dat dit alleen bij vrouwen gebeurt, maar ook mannen kunnen op de werkvloer slachtoffer worden van seksisme. Een vervelende en schadelijke situatie.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.