U kunt de volgende notaties kiezen: Decimale graden: bijvoorbeeld 37.7°, -122.2° Graden, minuten, seconden: bijvoorbeeld 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W. Graden, decimale minuten: bijvoorbeeld 32° 18.385' N 122° 36.875' W.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter.
Heb je bijvoorbeeld als breedtegraad 51.02882, dan kan je dit coördinaat als volgt omrekenen: 51.02882 = 51 graden en 0,02882 * 60 = 1,7292 minuten. Deze minuten kan verder herleiden naar 1 minuut en 0,7292 * 60 = 43,752 seconden.
Schuif de kaarthoekmeter naar rechts langs de zuidlijn richting het oosten, tot je bij 74 komt (huisje in). Schuif daarna de kaarthoekmeter omhoog tot je bij 17 komt (trapje op). De plaats waar de punt van de kaarthoekmeter eindigt is het coördinaat dat je zoekt. Je kunt het coördinaat af lezen op je kaarthoekmeter.
Rijksdriehoekscoördinaten maken gebruik van een x-as en een y-as. De x-as loopt van west naar oost en de y-as loopt van zuid naar noord. De x en y tonen de afstand aan op deze assen. Bovendien zijn de coördinaten van deze x en y steeds positief en de x is altijd kleiner dan de y.
Je bepaalt eerst of een plaats ten noorden of ten zuiden van de evenaar ligt. We nomen dat noorderbreedte (NB) of zuiderbreedte (ZB). Daarna bepaal je of de plaats ten oosten of ten westen van de nulmeridiaan ligt. We noemen dat oosterlengte (OL) of westerlengte (WL).
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s").
- Het eerste coördinaatsgetal noemen we de x-coördinaat. Deze verandert wanneer we het punt horizontaal verplaatsen. - Het tweede coördinaatsgetal noemen we de y-coördinaat. Deze verandert wanneer we het punt verticaal verplaatsen.
Elke plaats op de zeekaart kun je nauwkeurig omschrijven met de zogenaamde coördinaten. De coördinaten beschrijven de parallel en de meridiaan die elkaar op die plek snijden. Het zijn dus altijd twee getallen, de breedtegraad en de lengtegraad.
Door een coördinatenstelsel wordt een vlak of (algemener) een ruimte zo ingedeeld, dat de plaats van ieder punt in dat vlak of die ruimte eenduidig wordt bepaald door een aantal getallen, die coördinaten van dat punt heten. -coördinaat beide groter zijn dan 0, heet het 1e kwadrant.
Een graad (°) wordt onderverdeeld in 60 minuten ('), een minuut wordt onderverdeeld in 60 seconden ("). Een minuut op een grootcirkel komt overeen met een afstand van een zeemijl of 1852 meter. Een breedtegraad komt overeen met een afstand van gemiddeld ongeveer 111 km (40 000 km/360°).
Sommige landen hebben zelfs meer dan één coördinatenstelsel. Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
Longitude is de Engelse benaming voor lengtegraad en Latitude staat voor breedtegraad. Longitude en latitude worden gebruikt voor het geografische coördinatensysteem waarbij je posities en locaties op de aarde numeriek kan opmeten en communiceren via lengte- en breedtegraad.
Coördinaat = Een coördinaat is een getal dat kan worden gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen,...
– Klik op de cachenaam.– Voer de coördinaten – bijv N 51° 32.341 E 004° 31.373- van de geocache in op je GPS-apparaat. – Gebruik een GPS handheld .
Coördinaten zijn cijfers die aangeven waar een punt ligt op een vlak. Voor iedere as is er 1 cijfer die zegt hoever een punt op die as ligt. In de wiskunde wordt vaak een tweedimensionaal assenstelsel gebruikt met een x-as en een y-as. Om aan te geven waar een punt ligt wordt de notatie (x,y) gebruikt.
Hoe Google Maps je huidige locatie vindt
Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig. Als je in een gebouw of ondergronds bent, is gps soms onnauwkeurig.
In een Atlas staan allerlei informatieve kaarten over verschillende onderwerpen en plekken. Er staan overzichtskaarten in die bijvoorbeeld de topografie van landen laten zien, maar ook een heleboel thematische kaarten over specifieke onderwerpen als klimaat, bevolkingsgroei en waterhuishouding.
Het nulpunt, ook wel de oorsprong of het centrale punt voor de stereografische projectie van het RD-stelsel genoemd, ligt in Amersfoort. Om precies te zijn is dat de stang, boven op de spits van de Onze Lieve Vrouwe toren, zoals deze in 1895 is bepaald.
Lambert72 is de basis voor de Belgische topografische kaarten sinds 1972. 1 km verschoven (1000 bijtellen bij de Lambert72-coördinaten). Het werd nooit officieel gebruikt, maar is wel belangrijk omdat het gps-systeem WGS 84 gebruikt dat op enkele cm aansluit met GRS80.