Zweden, officieel het Koninkrijk Zweden (Zweeds: Konungariket Sverige; Noord-Samisch: Ruoŧŧa Gonagasriika), is een Scandinavisch land in Noord-Europa.
[demoniem] een inwoner van Zweden, of iemand afkomstig uit Zweden.
Zweden staat bekend om zijn ongerepte natuur, schitterende hoofdstad (Stockholm), design (IKEA), popgroepen (ABBA, Roxette, Ace of Base). Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld.
Zweden behoort samen met de Scandinavische landen tot de meest welvarende en innovatieve landen ter wereld. De economie van Zweden biedt verschillende mogelijkheden. Zo investeert het land bijvoorbeeld in infrastructuur en stedelijke ontwikkeling.
In 2022 telt de bevolking van Zweden 10.469.000 inwoners.
De Zweedse economie is georiënteerd op de export. Een aantal voorname Zweedse exportproducten zijn hout/houtproducten, ijzer, elektriciteit en auto's. De belangrijkste handelspartners van Zweden zijn Noorwegen, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
In België vormen moslims 7,6% van de bevolking. Bulgarije (11,1%) en Zweden (8,1%) zijn nog twee landen waar moslims al een aanzienlijk aandeel van de populatie zijn.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Zweedse mensen zijn in de openbare ruimte heel erg op zichzelf. Men praat niet met vreemden en gaat in het openbaar vervoer bij voorkeur niet naast ze zitten. Ook lezen ze in het openbaar vervoer een boek of kijken op hun telefoon; alles om maar niet in contact te hoeven komen met hun mede-reisgenoten.
Zweden, het land van mooie natuur, rust en ruimte. Dat is het land, maar het heeft naast Ikea ook een cultuur met een aantal gewoontes, tradities en gebruiken wat het nog meer bijzonder maakt en bekend om staat. We hebben een aantal van deze gebruiken en tradities voor u op een rijtje gezet.
Zweden houden van Nederlanders: “Ze zijn direct, maar ook daadkrachtig” Hoogopgeleide Nederlanders zijn heel gewild in het buitenland. En de liefde is wederzijds: het aantal emigranten bereikte een record in 2014. Vooral de Zweden zijn dol op de directe, hardwerkende Hollanders.
Zweden is een van de vijf noordse landen die telkens weer in de top of subtop van het VN-rapport over gelukkige landen terugkeren en die getuigen van de hoge mate van tevredenheid onder de bevolking van Scandinavië.
De meren zijn gevormd toen Zweden geheel onder gletsjers lag. Daarnaast zijn de meren in de winter vaak dichtgevroren. Beide factoren zorgen ervoor dat de bovenlaag van het water weliswaar heerlijk is om in de zwemmen; kom je één meter diep, dan is het water te koud en verkrampt het lichaam direct.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
De meeste oorspronkelijke bewoners zijn al jaren geleden weggetrokken op zoek naar werk. Er wonen ongeveer 8.300 Nederlandse emigranten in Zweden – zij die tijdelijk verblijven niet meegerekend – en er is sprake van een opwaartse trend.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
De huizenprijzen zijn in Zweden lager dan in Nederland. Dit komt onder meer doordat heel veel Zweedse huizen zijn gemaakt van hout, in tegenstelling tot de Nederlandse, bakstenen huizen. Veel Zweedse huizen staan al langere tijd te koop, dus je kunt goed onderhandelen over de prijs.
Dit hangt uiteraard ook af van je zoekgebied, maar de huurprijzen liggen vaak een stuk lager dan bij ons. Voor een 3-kamer-nieuwbouwappartement in de stad betaal je rond de € 1.000 per maand. Zoek je liever iets buiten de stad? Dan kun je soms al een vrijstaand huis vinden voor rond de € 500,- per maand.
Zweden behoort tot de Europese Unie en is een Schengenland. U moet laten zien dat u in staat bent om in eigen levensonderhoud te voorzien. Als u dat kunt, krijgt u verblijfsrecht om langer dan drie maanden in Zweden te verblijven. Als u verblijfsrecht hebt, dient u nog een belangrijk onderdeel te regelen.