In het kort. Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles.
Hypochondrie is een psychische aandoening die ook wel 'ziektevrees' wordt genoemd. Wie lijdt aan hypochondrie heeft een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt.
De oorzaken. Zoals met veel stoornissen is er niet één duidelijke oorzaak. Erfelijkheid speelt hierin mogelijk een rol. Daarnaast kunnen de omgeving waarin je bent opgegroeid en eerdere ervaringen met ziekten de kans op hypochondrie verhogen.
Kenmerkend voor het münchhausen-by-proxysyndroom is dat de plegers bij een kind fysieke of psychische signalen of symptomen voorwenden of een verwonding of ziekte veroorzaken of verergeren.
Iemand met hypochondrie is bang om een ernstige ziekte te hebben of krijgen. Maar onderzoek door de dokter geeft keer op keer aan, dat dit niet zo is. Hypochondrie is een angststoornis. Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke klachten zoals kramp of een vlekje of puistje.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft.U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hypochondrie, maar meestal ligt de focus op cognitieve gedragstherapie. Hierbij leert iemand om angstgevoelens te verminderen en op een meer gezonde wijze om te gaan met lichamelijke verschijnselen, door bijvoorbeeld te focussen op positieve gedachten.
Mensen met hypochondrie zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen, zoals kramp, een steek of jeuk worden gezien als bevestiging dat er iets mis is. Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.
Münchhausen by Proxy (MbP), oftewel Pediatric Condition Falsification (PCF) is een ernstige vorm van kindermishandeling. De dader, in meer dan negentig procent van de gevallen de moeder, verzint, verergert of veroorzaakt een ziekte bij het slachtoffer om zo zelf aandacht te krijgen van medisch personeel.
Er is sprake van Munchausen als er wordt voldaan aan de volgende criteria: Doen alsof er sprake is van lichamelijke of psychische klachten of verschijnselen, of het doelbewust opwekken van ziekte of verwonding, terwijl aantoonbaar sprake is van misleiding. Zichzelf als ziek, gehandicapt of gewond presenteren.
De gezondheidstoestand wordt herhaaldelijk gecontroleerd of doktersafspraken en ziekenhuizen worden vermeden. Hypochondrie komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Hypochondrie is officieel geen fobie, angst- of dwangstoornis, maar een aan somatisch-symptoomstoornis verwante stoornis.
Wanneer men een patiënt met een hypochondrie medicamenteus wil behandelen kunnen antidepressiva worden overwogen. Op basis van onderzoek en ervaring bij andere angststoornissen komen SSRI's en de TCA's imipramine en clomipramine in aanmerking in de streefdosering zoals gebruikt bij de paniekstoornis.
Telefonische hulpdienst. Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.
De cardiofobe patiënt leeft in constante angst om te overlijden aan een fulminante ziekte die hij specifiek aangaat het cardiovasculaire systeem, bijvoorbeeld na een hartaanval.
Als hypochonder heb je eigenlijk de constante angst dat je ziek bent. Je ziet lichamelijke klachten, zoals steken of buikkrampen, als een bevestiging voor dat je een (ernstige) ziekte hebt. Veel hypochonders bezoeken vaak de huisarts. Ze hebben vaak een groot zelfbewustzijn en veel aandacht voor lichamelijke klachten.
Angststoornissen staan in de top 10 van ziekten met de grootste ziektelast. Mensen met een angststoornis ervaren hun gezondheid als minder goed, hebben over het algemeen meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en een slechtere kwaliteit van leven vergeleken met de algehele bevolking.
Kenmerken “giftige” moeder. Schuldgevoel en manipulatie. Je moeder zet manipulatie in om haar zin te krijgen en zorgt ervoor dat jij je schuldig of verantwoordelijk voelt, voor haar slechte gedrag. Ze speelt in op je zwakke plekken en emotionele kant, ze weet precies waar jij gevoelig voor bent.
Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte.Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.
Een helikopterouder is een ouder die zijn of haar kind te beschermend opvoedt. Het gaat hierbij om ouders die alles proberen te overzien en te sturen. Van de vriendjes waarmee het kind speelt als het jong is, tot de schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop en ga zo maar door.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Zoek hulp
Kom je er alleen of met iemand uit je directe omgeving niet uit, zoek dan hulp. Je bent niet de enige. Jouw huisarts kan je mogelijk al de eerste hulp bieden door naar jou te luisteren. Deze huisarts weet mogelijk een goede psycholoog of hulpverlener die al eerder mensen bij deze angst hebben bijgestaan.
Om structuur te krijgen in hoe je omgaat met de hypochondrie, kan het ook helpen om een dagboek bij te houden. Door regelmatig dingen op te schrijven, reflecteer je op je gevoelens en kun je patronen of gelijkenissen gaan herkennen. Zo lukt het je misschien ook steeds beter ze te voorkomen.
Wat kan je doen om iemand met een angststoornis te helpen? Begrensd luisteren – Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand. Geef na een aantal minuten vriendelijk aan dat je hebt gehoord dat hij/zij angstig is en dat je het nu over een ander onderwerp gaat hebben. Afleiding helpt!
In het psychiatrisch classificatiesysteem DSM-IV viel hypochondrie onder de sectie 'somatoforme stoornissen'. In het huidige classificatiesysteem DSM-5 heet de stoornis ziekte-angststoornis en valt deze aandoening onder de sectie 'somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen'.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.