De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
Wat je vast weleens hebt gehoord, is het geluid dat uilen maken, 'oehoe' of 'ping ping' of 'hoe hoe hoe'. Uilen zijn vogels. Toch ziet een uil er anders uit dan de meeste vogels. Wat vooral anders is aan een uil, is dat zijn grote ogen voorop zijn kop zitten en dat hij rondom zijn ogen allemaal veertjes heeft zitten.
Geluid. Laag fluitende baltsroep, wel echt uilachtig,"kiew-kiew-kiew". Verder veel andere roepen.
Een geluid dat we niet vaak hopen te horen is het klappen van de snavel. Dit doet een kerkuil namelijk bij bedreigingen. Met het plotselinge op elkaar geklap van de snavel hoopt de uil een eventuele vijand af te schrikken.
Geluid. Man roept in broedtijd een laag en ritmisch "boe-boe-boe-boe-boe-boe-boe". Wordt zelden gehoord.
Aan de kleur van de ogen kan je zien wanneer een uil vliegt en jaagt. Uilen met oranje ogen, zoals de oehoe, vliegen meestal in de schemering. Uilen met zwarte ogen, zoals een kerkuil, vliegen meestal 's nachts. Uilen met gele ogen, zoals de steenuil, vliegen ook overdag.
Uilen zijn roofdieren. Dat betekent dat ze jagen op andere dieren. Ze jagen voornamelijk op kleine dieren die op de grond leven, zoals muizen. Je kunt aan verschillende dingen zien dat een uil een echte jager is.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.
In het begin van het seizoen hoor je vooral de lokroep van het mannetje. Hiermee geeft hij aan dat hij een goede nestplek heeft gevonden met veel muizen in de buurt als voedsel. Het gehoor van de bosuilen is zo goed dat zo'n roep op kilometers afstand in het bos te horen is.
Roep. En zoals we ook hier bij beleef de lente al hebben gehoord en gezien beschikken Oehoes over een relatief rijk repertoire aan geluiden. Misschien niet zo rijk en gevarieerd als zangvogels, maar de krachtig uitgeroepen OE-HOE is onmiskenbaar. En op relatief grote afstand hoorbaar.
Al van in december willen ze de grenzen van hun territorium kenbaar maken. Sommige nachten hoor je er geen één, andere nachten zijn ze overal aan het roepen. Als er één mannetje begint kunnen de anderen het niet laten om hierop te reageren. Maar ook het vrouwtje kan in duet met het mannetje een triller laten horen.
Warblr geeft je straks het antwoord. De app herkent al 88 vogelgeluiden, op een vergelijkbare manier als Shazam en SoundHound liedjes herkennen. De Britse makers claimen een score van 95% bij een goede geluidsopname, al is dat tijdens een wandeling in de natuurlijk misschien nog wel eens een probleem.
Kerkuilen kennen een heel repertoire aan geluiden die meer doen denken aan mechanische geluiden dan aan een vogel. Alle andere uilenfamilies hebben de typische oe-hoe-klanken in hun zang terwijl kerkuilen meer langgerekte aanzwellende krijsende klanken (chruuuuuuhii) laten horen.
Maar wel eerst even troosten. Echte tranen zijn er bij dit uiltje niet te zien, maar net als mensen hebben vogels ook traanklieren bij hun ogen. Sowieso zijn die tranen nodig om de ogen te beschermen. Bij mensen komen uit diezelfde klieren ook weleens tranen van emotie.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
De luidste walvis is de potvis. Hij kan maar liefst 230 decibel produceren.
Schooltv: Uilskuikens - De jonkies van een uil.
Een piepende jonge ransuil! Ze staan op het punt van uit 'vliegen'. Ze houden dan constant contact met elkaar door een hoge klaaglijke piep te laten horen. Jonge ransuilen zijn knap lawaaiig!
Eten en gegeten worden. De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Uilen kunnen de kleinste ritseltjes en piepgeluidjes horen. Ook kunnen ze heel goed horen waar het geluid vandaan komt en hoe ver het is. Dit komt omdat de oren niet het zelfde zijn. Met de een kunnen ze horen of het geluid van boven of beneden komt en met de ander horen ze af het geluid van links of rechts komt.
De ogen van de uil zijn zo scherp dat ze goed in het donker kunnen zien. Ook hun gehoor is uitermate sterk. Uilen weten zelfs muizen in een afgesloten pikdonkere kamer vangen. In de volksmond zegt men zelfs: "de uil ziet wat andere niet ziet." Dit alles maakt de uil een symbool van wijsheid.