Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken. Bijen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. De bijen in een bijenkolonie bestaan uit drie verschillende soorten: een koningin, de werksters (vrouwtjesbijen) en de darren (mannetjesbijen).
Een bijenzwerm bestaat honderden tot duizenden bijen, die zich als een wolk verspreiden. De koningin heeft de bijenkast verlaten.
Bijen wonen met hun hele volk bij elkaar in een bijenkorf of bijennest. De koningin heeft de leiding. Samen verzamelen ze nectar. Door te dansen vertellen ze elkaar waar ze de bloemen met de meeste nectar kunnen vinden.
Een bijenvolk bestaat uit: Duizenden werksters (vrouwelijk, onvruchtbaar): ontstaan uit bevruchte eitjes die worden gelegd door de koningin. Werksters leven in het seizoen van februari tot oktober ongeveer zes weken (zomerbijen).
Bijenkennis. Bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken. Bijen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven.
De darren zijn de mannelijke bijen, zij paren met de koningin en zijn daarna niet meer nodig. De darren halen zelf geen voedsel, maar worden gevoerd door de werksters. In de nazomer, wanneer er minder honing gehaald wordt en de darren niet meer nodig zijn, jagen de werksters hen de kast uit.
Voordat ze met een zwerm van duizenden bijen aan het begin van de zomer de bijenkorf verlaat, legt ze eitjes voor haar gemeenschap in hiertoe voorbereidde koninginnencellen. Hieruit wordt de nieuwe koningin geboren.
Koninginnentelers gebruiken genummerde merkplaatjes zodat ze haar herkomst kunnen achterhalen.Je kan je koningin ook merken met een speciale verfstift om koninginnen te merken. Er zijn ook imkers die Tipp ex of nagellak gebruiken. Er is zelfs een internationale kleurcode voor het jaar waarin een koningin geboren is.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft.
Een gedeelte wordt afgevoerd via de darmen (ontlasting). Net als mensen, poepen bijen dus ook. Alleen als de bijen op de wintertros zitten, hoopt de poep zich op in de endeldarm.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Een bijenvolk bestaat uit darren (de mannelijke bijen), werksters en een koningin. Samen vormen ze een harmonieus geheel, dat op een bijzondere manier samenwerkt en gericht is op de voortplanting van het volk. Een scheppingswonder, dat we koesteren en waar we diep respect voor hebben.
Een imker is iemand die bijen houdt voor de honing die de bijen maken.
Het langjarig gemiddelde voor de maximale volksterkte schommelt rond 30.000 bijen. Vandaar de conclusie dat een normaal bijenvolk maximaal tussen de 25.000 en 40.000 bewoners bevat.
Ze vliegen achter de koningin aan en proberen in de lucht met haar te paren. Als ze daarin slagen, vallen ze als overwinnaars letterlijk dood neer. De koningin paart met soms wel twintig darren en slaat hun spermatozoa op in haar spermatheca, waar ze ze de rest van haar leven bewaart.
Máxima Zorreguieta is sinds 2 februari 2002 echtgenote van Willem-Alexander en sinds 30 april 2013 koningin.
Als de werksters ontdekken dat de koningin ziek is of dood is gegaan, kunnen ze er dus nog steeds voor zorgen dat één larve uitgroeit tot koningin. Ze moeten dan wel heel snel omschakelen en opeens een special kraamkamer (de redcel) voor de nieuwe koningin bouwen.
In een bijenkast maken bijen honing van het nectar dat ze vinden in bloemen. De werksterbijen vliegen heen en weer tussen de bijenkast en de bloemen. Door het zuigen van de nectar uit bloemen, komt er stuifmeel op hun lijfjes omdat ze de meeldraden van een bloem aanraken.
De belangrijkste taak van de koningin is ervoor zorgen dat er voldoende eitjes worden gelegd om de bijenkolonie in stand te houden. Ze kan pas eitjes leggen als ze bevrucht is, hiervoor gaat ze één keer in haar leven op bruidsvlucht. Ze verlaat de bijenkolonie en gaat op zoek naar darren (mannetjesbijen) in de lucht.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
Van voren gezien heeft de kop een driehoekige vorm, bij de dar is hij meer rond. Op de kop bevinden zich de ogen, voelsprieten (antennes) en monddelen. In de kop zijn belangrijke klieren gelegen en het voornaamste centrum van het zenuwstelsel: een zenuwknop die dienst doet als hersenen.
Wespen hebben gevoelige, langwerpige ogen (facetogen) waarmee ze weliswaar geen rode kleuren kunnen zien, maar wel ultraviolet licht. Bovenop de kop zitten drie ocelli, welke eveneens ogen zijn maar minder gevoelig dan de facetogen.
'Ze hebben twee grote ogen aan de zijkant van hun kop,' vertelt Biesmeijer.'En ze hebben ook nog drie kleine oogjes bovenop hun kop. Dat zijn deze kleine puntjes. Daarmee kunnen ze niet goed zien, maar wel licht en donker mee opvangen.