De mannetjes noem je stieren en de vrouwtjes koeien. Net zoals bij runderen dus! Kijk ook eens bij dolfijnenweetjes!
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Voortplanting. Het dier paart onder water of aan de oppervlakte. Na ongeveer 9 maanden wordt één jong geboren. De geboorte vindt meestal plaats vanaf het midden van de winter tot de zomer.
Van dolfijnen werd het al vermoed, maar nu weten we zeker dat ze ervan genieten. Dolfijnen blijken ook niet echt preuts. Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
Dolfijnen herkennen elkaar doordat elk dier zijn eigen 'fluitje' heeft. Ze gebruiken het om elkaar te roepen. Om eten te kunnen vinden gebruiken dolfijnen hun oren in plaats van hun ogen. Vanuit hun kop kunnen dolfijnen hoge pieptonen uitzenden die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een vis.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika). In veel gebieden komen dolfijnen om als onbedoelde bijvangst bij de (tonijn)visserij en in lange drijfnetten ("muren des doods").
Dolfijnen zijn net als mensen het hele jaar door vruchtbaar. Dit is vrij zeldzaam in het dierenrijk. De meeste diersoorten hebben namelijk een vaste periode waarin vrouwtjes vruchtbaar zijn en hormonen opspelen bij beide geslachten. Denk maar aan het loops worden bij honden of krolsheid bij katten.
Dolfijnen leven in groepen, omdat de vijanden van de dolfijnen de orka en de haai zijn. Om de haaien en de orka`s weg te jagen leven ze dus in groepen. Ze worden ook wel kuddes genoemd.
De rivierdolfijn
Net als andere dolfijnen ademen ze lucht in en hebben longen. Rivierdolfijnen zijn 13 maanden zwanger en de moeder voedt het kalf onder water voor ongeveer 2 jaar.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
Donkergestreepte dolfijnen copuleren meestal met hun buiken tegen elkaar, terwijl tuimelaars in sommige gevallen een soort T-formatie vormen waarbij het vrouwtje haar lichaam haaks tegen het lichaam van het mannetje zet.
In het wild worden dolfijnen gemiddeld 17 jaar oud. Factoren als overbevissing, vervuiling van de zee, en geluidsvervuiling zijn oorzaak van de lagere leeftijd van dieren in de natuur.
Volgens wetenschappers is de manier waarop dolfijnen met elkaar communiceren bijzonder complex. Ze hebben een van de meest uitgebreide akoestische vermogens in het dierenrijk. Ze maken een verscheidenheid van geluiden en gebruiken hun namen om elkaar te identificeren en te roepen.
54 jaar is een hele mooie leeftijd voor een dolfijn." "De oudste dolfijn ooit in een dierenpark was 61. Nelly heette het dier. Zij leefde in Florida, in de Verenigde Staten.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
De Maui dolfijn is de kleinste en zeldzaamste dolfijnensoort ter wereld. 50 jaar geleden waren er nog 1500 van. Nu zwemmen er nog maar 60 Maui dolfijnen rond op de wereld, allemaal in het water bij Nieuw-Zeeland.
Een dolfijn lijkt altijd te lachen. Ze wekken daardoor de indruk aldoor blij te zijn. Deze 'glimlach' is simpelweg de vorm van hun gezicht. Je kunt aan zijn gezicht niet zien hoe een dolfijn zich voelt.
Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk. Dagelijkse gedwongen interactie is voor dolfijnen helemaal niet goed en zorgt voor verveling, angst en stress.
Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze hebben ook een gevoel van wie, waar en wat hun groepen zijn. Ze spelen snel op elkaar in en begrijpen de gezondheid en gevoelens van andere dolfijnen heel goed, vertelt Marino.
Dolfijnen hebben geen neus om mee te ruiken. Onder water ruiken gaat niet, dan stroomt je neus vol water. Maar ze moeten wel adem kunnen halen. Dat doen ze niet met hun bek, maar met een blaasgat op de kop.
De dolfijn
Het zijn echter zoogdieren die in hoge mate zijn aangepast aan het leven in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam en vinnen waardoor ze snel en wendbaar kunnen zwemmen. Zoals alle zoogdieren ademen ze zuurstof met hun longen en ze komen hiervoor regelmatig boven water.
De Dolfijn is gezellig, dartel, vrolijk en heel beweeglijk. Hij is een knappe imitator en ondeugend maar vriendelijk. Door de gebogen lijnen van zijn bek lijkt de Dolfijn te glimlachen.