Over het algemeen is een volwassene een individu dat zichzelf in het leven kan redden. Biologisch gezien is een volwassene of adult volgroeid en geslachtsrijp. Bij mensen wordt in een juridische context het begrip "meerderjarig" gebruikt.
Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet. Nu mag je in principe alles wat volwassenen mogen: Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
In Nederland ben je op je 21ste eindelijk officieel volwassen.
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid. Een adolescent leert omgaan met regels, afspraken en conflicten en is vooral bezig met zelfstandig worden.
Na de 18de verjaardag heeft je kind meer vrijheden maar ook meer verantwoordelijkheden. Een 18-jarige kan bijvoorbeeld zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien. Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Het klopt namelijk dat je brein pas volwassen is na je 24e. Jiska Peper van de Universiteit Leiden houdt zich onder meer bezig met hersenontwikkeling bij pubers en beaamt dat een gemiddeld brein pas volwassen is vanaf een jaar of 25.
Tieners worden ook vaak pubers genoemd. Tieners van 18 en 19 zijn meerderjarig en worden juridisch dus als volwassenen behandeld.
21 jaar is een kroonjaar, een echte mijlpaal. Wordt je beste vriendin, je broer of misschien je dochter of zoon binnenkort ook 21 jaar en ben je op zoek naar dat speciale cadeau? Bij Vriendenboeken.nl hebben we het perfecte verjaardagscadeau voor je.
De dag dat je 18 wordt, ben je voor de wet in één keer plotseling volwassen en dus meerderjarig. De algemene meerderjarigheidsgrens heeft vooral met geld en vermogen te maken. Vanaf dan kun je zelf, zonder toestemming van of verantwoording aan anderen, over de eigen goederen beschikken.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar.
Je hebt een onderhoudsplicht, totdat de kinderen 21 jaar worden. Tot die leeftijd blijf je verplicht om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie, ongeacht of jouw kinderen wel of niet thuis wonen.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.
Achttien jaar worden betekent meerderjarig worden. Je mag kiezen en verkozen worden, zelf een paspoort aanvragen, sterke drank kopen en een casino bezoeken. De vrijheid begint.Volwassenheid betekent letterlijk tot 'volle wasdom' zijn gekomen: lichamelijk en geestelijk volgroeid zijn.
Babyboomers: geboren tussen 1941-1955. Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985. Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000.
In lijn met 'de zeven levensfasen van de man' die Shakespeare beschrijft in As You Like It, kent ook het leven van businessleiders zeven fasen: kind, schooljongen, geliefde, soldaat, generaal, staatsman en wijsgeer.
Hoe oud zijn jongeren? Volgens de Van Dale zijn jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de term voor alle mensen van 0 t/m 25 jaar. Het is dus belangrijk om zelf na te denken wie jouw jongeren als doelgroep zijn.
Adolescentie is de periode tussen de late kindertijd en de jongvolwassenheid waarin een kind zich ontwikkelt tot volwassene. De puberteit is de periode waarin je hormonen ervoor zorgen dat je je ontwikkelt van kind tot volwassene.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert nu nog een volwassenheidsgrens van 20; in Nederland begint de volwassenheid, afhankelijk van het onderwerp waarnaar je kijkt, op een leeftijd van 18 of 21 jaar.
Algehele ontwikkeling
Bij hun geboorte zijn jongens op een aantal gebieden iets minder ver ontwikkeld dan meisjes. Gemiddeld rijpen jongens iets langzamer dan meisjes: het jongensbrein is gerijpt na 25 jaar, het meisjesbrein is dat ongeveer 2 jaar eerder.
In Nederland bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Je hebt de leeftijd bereikt waarop de wet zegt dat je volwassen bent. Alleen een meerderjarige kan een rechtshandeling uitvoeren.