Nitraat is een belangrijk bestanddeel van kunstmest. Nitraat wordt door planten en bacteriën omgezet in nitriet. Veel levensmiddelen bevatten nitriet dat door bacteriën is gemaakt. Soms wordt nitriet ook aan conserven toegevoegd om bacteriën te doden.
De aanwezigheid van nitriet in het water wijst op organische vervuiling, gewoonlijk afkomstig van urine en/of uitwerpselen. Nitriet is tussenstap in de omzetting van ammoniak (NH3) tot nitraat (NO3) door de nitrosomonas bacteriën. Nitrobacter bacteriën zetten vervolgens het nitriet om in nitraat.
Een gezonde NO3-waarde is maximaal 20mg/liter. Te veel nitraat kan giftig zijn voor je vissen en andere aquariumbewoners – maar alleen in extreme hoeveelheden. De kans dat de nitraatwaarde zo hard stijgt dat het giftig wordt, is normaal gesproken relatief klein.
Het eindproduct van het nitrificatieproces (Nitrificatie) is nitraat (NO3-). Wanneer de ammoniak via nitriet is omgezet door de nitrificerende bacteriën in de biologische filter ontstaat uiteindelijk nitraat. Nitraat is een veel minder gevaarlijke stof dan ammoniak en nitriet.
Voor een regelmatige controle van je aquariumwater zijn teststrips zeer geschikt. Hiermee krijg je snel een inzicht in de belangrijkste waterwaarden en kun je snel handelen als er iets niet goed is. Een goed voorbeeld van teststrips zijn de HS Aqua teststrips 6-1. Eén pak bevat maar liefst 50 teststrips.
Door veel te verversen kan de Nitriet uit de vijver worden gehaald. Regelmatig meten is van belang om te kijken of de concentratie Nitriet in het water toe of afneemt. Eventueel kan het toevoegen van Zout aan het water (2kg/m3).
Gevolgen Nitrietpiek beperken
Voer ook weinig de dagen (weken) na een ernstige nitrietpiek. Omdat nitriet de opname van zuurstof in het bloed bemoeilijkt is het belangrijk om het de vissen makkelijker te maken om zuurstof op te nemen. Voeg dan ook zoveel mogelijk zuurstof toe aan het water.
Veiligheid. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Nitraat in drinkwater
De EEG-norm voor drinkwater bedraagt 50 mg NO3- per liter, terwijl er een EEG-aanbevolen richtniveau voor (drink-en) grondwater is van 25 mg NO3- per liter.
Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit. In mindere mate zit het ook in drinkwater. Daarnaast worden nitraat en nitriet soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Een klein deel van het opgenomen nitraat wordt uitgescheiden in het speeksel en in de mondholte door bacteriën omgezet in nitriet. Bij zuigelingen jonger dan 3 maanden die flesvoeding krijgen en bij personen met een maagaandoening kan er meer nitriet worden gevormd.
Nitraat is een voedingsstof voor de aanwezige planten in de vijver. De planten nemen nitraat op als voedingsstof en de waarde van nitraat zal om deze reden redelijk stabiel blijven. Een ideale nitraatwaarde ligt tussen de 0-20. Mocht het nitraatgehalte toch te hoog zijn dan is waterverversing de oplossing.
Via onttrekking van bodemvocht door de wortels van de plant wordt automatisch ook het nitraat opgenomen die zich in het bodemvocht bevindt. Nitraat kan in de bodem terechtkomen via een nitraat houdende meststof, of door omzetting van ammonium of ureum.
NO3 waarde, het nitraat gehalte van het aquarium. Nitraat is de volgende fase in de afbraak van schadelijke stoffen (NO2 tot NO3) en kan bovendien direct via het leidingwater in het aquarium terechtkomen. Bij een te hoge nitraatwaarde kwijnen de vissen en planten weg, de algen woekeren.
Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten. Deze zogeheten "nitrietpiek" zal dus even moeten worden afgewacht, voordat er dieren in het aquarium worden geïntroduceerd.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Het is dus zaak dat u de nitrietwaarde in de vijver onder de 0,2 milligram per liter houdt. Uiteraard is het zaak uw vijverwater te controleren op een te hoge aanwezigheid van nitriet. Testen is en blijft heel belangrijk.
Zoals al verteld is Nitriet het product wat afkomstig is na de nitrificatie van Ammoniak. Helaas nog niet het veilige eindproduct, want nitriet is nog steeds giftig. Men zegt minder giftig als zijn voorganger maar ja gif is gif.
Het korte simpele antwoord waarom Osmosewater gebruiken in plaats van Kraanwater is “controle” en betere plantengroei bij een zeer hoge KH (vanaf 10). Zoals aangegeven is osmosewater puur water zonder andere toegevoegde stoffen. Dit geeft een pH (zuurtegraad) van 7.
Het pH-niveau fluctueert altijd wat gedurende de dag. Overdag ligt de pH-waarde doorgaans wat hoger, omdat je aquariumplanten CO2 verbruiken. 's Nachts komt er juist meer CO2 vrij, waardoor de pH-waarde weer daalt.