Gezond tandvlees is, net als bij ons, bij een hond roze van kleur en het moet strak aansluiten op de gebitselementen. Als het tandvlees ontstoken is, is het rood. Het kan daarnaast gezwollen zijn of bloeden en de aansluiting op de tanden en kiezen kan losraken.
De tanden moeten schoon en wit zijn. Bruine randen kunnen duiden op een gezondheidsprobleem. Leer ook de normale kleur van het tandvlees van je hond kennen. Te rood, te geel, te wit, te blauw tandvlees kan duiden op gezondheidsproblemen.
Bleek tandvlees
Het tandvlees van een hond moet roze van kleur zijn. Als het tandvlees niet roze is, zou dat erop kunnen wijzen dat de hond een probleem heeft. Bleek tandvlees doet zich meestal voor wanneer je hond bloed verliest of een probleem heeft met de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
Hoe ziet gezond tandvlees eruit? Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen.
Een gezond hondengebit bevat witte tanden en roze tandvlees. Helaas heeft 85% van alle honden gebitsproblemen, die variëren van tandplak tot ernstige ontstekingen. Oude honden, honden met een korte snuit (brachycephalen) en kleine honden hebben een hoger risico om gebitsproblemen te ontwikkelen.
Gezond tandvlees is, net als bij ons, bij een hond roze van kleur en het moet strak aansluiten op de gebitselementen. Als het tandvlees ontstoken is, is het rood. Het kan daarnaast gezwollen zijn of bloeden en de aansluiting op de tanden en kiezen kan losraken.
Te veel tandplak en tandsteen in de bek van de hond kan het tandvlees van de tanden wegduwen, hierdoor kunnen nieuwe gebieden voor bacteriën ontstaan. Als gevolg ontvlamt niet alleen het tandvlees van de hond, maar kunnen ook gaatjes, infecties, weefselvernietiging, tandverlies en zelfs pusvorming ontstaan.
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit!
Opgezwollen tandvlees is een teken dat niet genegeerd mag worden. Gezond tandvlees is roze, heeft een " korrelige " textuur, een beetje zoals de schil van een sinaasappel, en is stevig. Als het tandvlees rood, helemaal glad en gezwollen wordt, is het belangrijk uw tandarts te bezoeken voor een diagnose.
Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw hele tandvlees kan ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem.
Wit tandvlees: schimmelinfectie in de mond
Last van wit tandvlees en witte vlekken op de tong? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie in de mond. Deze witte plekken zijn wel weg te schrapen maar dan blijf je achter met rode, schrale plekken achter die ook nog eens pijnlijk zijn.
Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten.
Er is geen middel tegen tandvleesontsteking bij honden. Alleen door tandenpoetsen kan je het voorkomen. Antibiotica helpen niet bij ontstoken tandvlees bij honden. Om een tandvleesontsteking te behandelen, heeft hij een professionele gebitsreiniging nodig.
Als een hond een persoon of andere hond likt, betekent dit onder andere dat de hond erkent dat deze persoon of de andere hond de baas is. Het dier stelt zich dus onderdanig op. Daarnaast vragen ook volwassen honden hiermee om liefde, aandacht en verzorging bij hun baas.
Symptomen van kiespijn die we kunnen waarnemen zijn: overmatig kwijlen, voedsel weigeren, aan één kant van de bek kauwen, niet meer willen kluiven of met stokken spelen.
Het is een onderdanige manier om te zeggen: 'Hoi, laten we het gezellig hebben.''De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde.'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap.
De meest voorkomende symptomen van gingivitis zijn: bloedend tandvlees, dat ook erg rood is, terwijl normaal tandvlees roze is. zwelling van het tandvlees, dat glad wordt. Gezond tandvlees daarentegen ziet er korrelig uit, als de schil van een sinaasappel.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees.
Hoe wordt gezwollen tandvlees behandeld? De beste tandheelkundige behandeling voor gezwollen pijnlijk tandvlees is het verwijderen van tandplak en tandsteen. Regelmatige gebitsreiniging en andere procedures zoals scaling, sealing en rootplaning kunnen gingivitis stoppen en de gevolgen van tandvleesontsteking omkeren.
Geneest ontstoken tandvlees vanzelf? Nee, ontstoken tandvlees geneest nooit vanzelf. Wanneer u de ontsteking niet goed behandelt, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit zorgt er op den duur voor dat de tanden en kiezen los komen te staan.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden.In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Het herstellen van terugtrekkend tandvlees is echter niet zo makkelijk. Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden.
Een hond snuffelt aan je omdat hij op die manier allerlei informatie krijgt. Hij kan ruiken waar jij bent geweest en met wie, of er andere dieren zijn geweest en wat voor dieren.
Apocriene klieren
De klieren geven feromonen af, waardoor de hond als het ware informatie verschaft. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd en zelfs of een andere hond vriendelijk is of niet. Maar ook of een ander zoogdier kan paren. Daarom ruiken honden vaak aan elkaars kont.
Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Poets elke dag: dan vergeet u het niet! Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.