Geur van moedermelkVerse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het 'rot' ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken.
Wist je dat? Zelfs na correct bewaren in de koelkast (+4°) of in de diepvries (-19°) kan moedermelk zuur of ranzig ruiken.
De baby herkent je stem en geur en voelt zich veilig dicht bij jou. Stap 2: Mond en neus tegen tepel. Bij het huid-op-huid contact kun je het mondje en neusje van de baby ter hoogte van je tepel leggen. Je baby zal moedermelk ruiken en nieuwsgierig worden.
Geur van moedermelk
Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
Een kind kan de geur van de borst van zijn of haar moeder ruiken zonder dat het deze tijdens de eerste dagen van zijn of haar leven heeft geconsumeerd . 8, 9 Baby's die moedermelk drinken (van 4 tot 15 dagen na de geboorte) geven de voorkeur aan de geur van moedermelk boven die van andere zogende moeders.
Moedermelk is bijvoorbeeld iets zuurder dan plasma (pH 7,1 vergeleken met pH 7,4) 5 . Medicijnen met een hogere pH (basisch) zoals β-blokkers zullen daarom gemakkelijker in de melk diffunderen.
De eerste melk die je lichaam maakt is vaak gelig tot oranje.Later ziet moedermelk er vaak blauwig-wit uit. Maar ook eten kan de kleur een beetje beïnvloeden.
Of is de melk klonterig bij het uitschenken? Dat zijn tekenen dat de melk zuur is geworden en je hem beter niet meer kunt gebruiken. Zure melk is niet per definitie slecht (je wordt er meestal niet ziek van), maar lekker is anders. De klonten worden overigens veroorzaakt door een bacterie: lactobacillus cereus.
Hoe ruikt het? De meeste moeders zeggen dat moedermelk ruikt zoals het smaakt — als koemelk, maar dan milder en zoeter . Sommigen zeggen dat hun melk soms een "zeepachtige" geur heeft. (Leuk weetje: dat komt door een hoog gehalte aan lipase, een enzym dat helpt bij het afbreken van vetten.)
Oorzaken stinkende mond bij baby/ kind
Een slechte adem bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind.
Tekenen van een daling van de lactatie
Hij lijkt niet verzadigd na de borstvoeding;Hij vraagt snel opnieuw om te zuigen (let op, dit kan ook een groeispurt zijn);Hij heeft niet genoeg vochtige luiers;Je baby wordt niet zwaarder.
Moedermelk kan net als alle andere soorten melk bederven. Dit leidt tot een scherpe, zure geur en smaak. Er is geen manier om bedorven melk te redden. Je zou moeten kunnen proeven dat het bedorven is door er zelf een slokje van te proeven .
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de frequentie van kolven minder vaak zijn.
Bij kolven geldt hetzelfde als bij borstvoeding geven. Hoe leger en hoe vaker de borst wordt gekolfd, hoe groter de melkaanmaak. Voldoende afkolven zorgt er dus voor dat je voldoende melk hebt bij de volgende voeding. Wel is de hoeveelheid afgekolfde melk vaak wat minder dan wat een kind uit de borst drinkt.
De basisprincipes van borstvoeding
Moedermelk kent drie verschillende en duidelijke stadia: biest, overgangsmelk en rijpe melk .
Hoe voller de borst hoe meer van het vet zich aan de lactocyten hecht en hoe magerder de melk wordt. Naarmate de borst wordt geleegd, komt er meer vet los van de gladder wordende lactocyten en wordt de melk vetter.
andere aangename geuren maskeren, zoals uw eigen geur of de geur van moedermelk . Net als alcoholdoekjes moet u ze na het openen minstens 30 seconden laten zitten voordat u ze bij uw baby houdt, zodat de ergste geur kan verdampen.
In de koelkast blijft je melk tot drie dagen goed. Het is normaal als moedermelk wat zepig ruikt nadat het een tijdje in de koelkast of vriezer heeft gestaan. Dat betekent niet dat het bedorven is, maar het komt door de werking van de enzymen in moedermelk. Als melk bedorven is, ruik je dat meteen.
Nee, moedermelk bederft niet in de borst . Het wordt op verzoek geproduceerd en blijft vers. Echter, eenmaal afgekolfd, kan het bederven als het niet goed wordt bewaard.
Als de borstvoeding niet goed gaat of je het zelf niet handig of prettig vindt, kun je begeleiding zoeken of de borstvoeding afbouwen en je kind laten wennen aan de fles. Maar je kunt ook gaan kolven, zodat je je kind toch moedermelk kunt geven.
Borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen voor zowel baby's als moeders. Moedermelk voorziet een baby van ideale voeding en ondersteunt groei en ontwikkeling. Borstvoeding kan ook helpen baby en moeder te beschermen tegen bepaalde ziektes en aandoeningen .
De meeste baby's vinden het prettig om hun handen vrij te hebben om uw borst aan te raken en te aaien. Dit helpt hen te bevestigen dat ze op de juiste plaats liggen .