Vier of vijf verschillende whisky's is een mooi aantal voor een proeverij. En bied je gasten dan geen hele glazen aan, maar maximaal 1 of 2 slokjes per whisky. Om de selectie van die vier of vijf whisky's iets gemakkelijker te maken, kun je een bepaald thema kiezen.
Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Whisky leren proeven en waarderen
Minstens een Master Distiller uit Schotland, met een bijpassende naam als MacGregor of iets dergelijks.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Wanneer je een paar druppeltjes water in je whisky doet is het aan te raden om de whisky te serveren in een Tumbler glas. Een Tumbler is een kort, cilindervormig glas. Een Tumbler is gemakkelijk om uit te drinken en ziet er ook nog eens mooi uit.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven.
Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.
Een zachte blended malt whisky is een goede match met oude kaas. De zachte moutige smaak combineert goed met scherpe pittige kaas. Denk aan een stevige pasta met goed gebruik van oude kaas, een kaasfondue, of een heerlijke Franse uiensoep inclusief stokbrood met gesmolten oude kaas.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Houd het glas iets schuin onder je neus, eventueel een klein beetje ronddraaien zodat meer aroma's vrijkomen en ruik de geur van de whiskey. Neem een klein slokje van de whiskey en laat de whiskey over je tong rollen. Slik de whiskey daarna langzaam door. Drink het glas niet te snel leeg.
In veel televisieseries wordt whiskey vaak met ijs gedronken in een stoere tumbler, maar volgens vele kenners is dit niet de juiste manier. Om de smaak en geur het beste tot zijn recht te laten komen kan een whiskey het beste puur of met een beetje water worden gedronken.
Zo drink je voortaan shortjes zonder iets van de alcohol te proeven: als eerste moet je helemaal uitademen. Vervolgens neem je het shotje. En dit is dus alles! Je zou het haast niet geloven maar het werkt dus echt.
Whiskyglazen worden “Rock Glass” of “Old Fashion” genoemd en hebben een inhoud van 100 ml. Dit type glas is ideaal voor deze drank, omdat het distillaat hierdoor in contact komt met ijs en gelijkmatig afkoelt.
Temperatuur. Als je Whisky gaat serveren, is het belangrijk dat die op een goede temperatuur is. Whisky kan je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.