Na het dagelijkse gebruik van mondwater hoef je niet te spoelen. Zo kan het beter inwerken. Wanneer je goed gorgelt met de vloeistof dringt ze door tot tussen de tanden. Zo helpt het nog beter bacteriën te verwijderen die geassocieerd worden met tandplak.
Op de verpakking van het spoelmiddel lees je hoe vaak je het middel precies moet gebruiken. Vaak raden leveranciers van mondspoelmiddelen aan om het middel twee keer per dag te gebruiken. Op de verpakking lees je hoe lang je moet spoelen. Vaak wordt aangeraden om ongeveer 30 seconden te spoelen.
Een mondspoeling is een fijne aanvulling op de dagelijkse reiniging van het gebit, maar vervangt dit niet! Het blijft van groot belang dat je naast je mondspoeling gewoon twee maal per dag blijft poetsen, aangevuld met eventueel flossen, stokeren of rageren.
Er zitten in sommige mondwater stoffen die niet bijdragen aan een goede gezondheid van de mond. Toch graag mondwater gebruiken? Doe dit dan maximaal één keer per dag en voorkom het overmatig gebruik van mondwater. Zo weet u zeker dat u aan een goede mondgezondheid werkt.
Geen vervanging voor poetsen en flossen: Mondspoeling is een aanvulling op, maar geen vervanging voor, regelmatig poetsen en flossen. Het kan helpen bij het verfrissen van de adem en het verminderen van bacteriën, maar het verwijdert geen tandplak en voedselresten zoals poetsen en flossen dat doen.
Het wordt aanbevolen om gedurende 15 minuten na het spoelen niet te eten of te drinken.
Het voordeel van het gebruik van mondwater is dat dit op plekken kan komen waar u met een tandenborstel, tandenstoker of tandzijde niet bij kunt komen. Op die manier kunt u dus het aantal bacteriën flink verlagen. Zo verbetert uw mondgezondheid en verkleint u de kans op cariës.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. De meeste mondspoelmiddelen bevatten schadelijke stoffen, zoals: Alcohol.
Bescherming tanden
Een mondhygiëniste uit Londen legt uit hoe dit precies zit: “We moedigen mensen alleen aan om het overtollige tandpasta uit te spugen na het poetsen, maar niet om het daarna weg te spoelen met water. Dit komt omdat er in tandpasta fluoride zit wat je tanden versterkt.
Deze spoelmiddelen mag u over het algemeen kort (meestal 1 tot 2 weken) gebruiken. Gebruik ervan kan namelijk tot verkleuring van uw tanden en tong, een vieze smaak of een branderig gevoel van de slijmvliezen leiden.
Chloorhexidine is effectief in het verwijderen van tandplak en de bloeding van het tandvlees te reduceren, tevens werkt het antibacterieel. Een mondwater zonder chloorhexidine wat ook werkt tegen ontstoken tandvlees is de Vitis Gingival Mondspoeling (Vitis Gezond Tandvlees).
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Het beste is om een chloorhexidine mondspoeling te gebruiken. Dit mondwater helpt sterk tegen infecties in de mond en reinigt grondig zonder het tandvlees verder te beschadigen. Het remt zo de vorming van tandplak, waardoor de ontsteking vermindert en het tandvlees ook minder gaat bloeden.
Een flesje mondwater is in de meeste badkamers wel te vinden. Maar wist je dat alcohol in mondwater juist schadelijk kan zijn en zelfs voor een slechtere adem kan zorgen? Wanneer je goed poetst, flost en ragers gebruikt heb je mondwater eigenlijk niet nodig. Toch zweren sommige mensen erbij.
De stof is namelijk zeer bacteriedodend en doodt ook goede bacteriën in de mond.
Wanneer u toch liever mondwater gebruikt, dan adviseren wij een variant zonder alcohol, zoals CB12. Deze zorgt ervoor dat de adem geneutraliseerd wordt in plaats van te maskeren. Ook bevat deze fluoride, wat ervoor zorgt dat uw tanden sterk blijven.
Wist je dat bloedend tandvlees wijst op een tandvleesontsteking of gingivitis? Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës.
Onze absolute topper is het mondwater van Oxyfresh. De werking ervan is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. De toegevoegde zuurstof pakt, samen met zink, de schadelijke bacteriën aan bij de bron. Zij kunnen namelijk niet leven in een zuurstofrijke omgeving.
Uitspugen: Slik een mondspoeling niet door. De fluoride in de meeste mondspoelingen met fluoride kan giftig zijn als je er veel van inslikt. Begeleid je een kind tijdens het spoelen van de mond, zorg er dan voor dat hij of zij alles uitspuugt en niet doorslikt.
Wat is het verschil tussen Gingivitis en Parodontitis? Door tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees.We spreken dan van gingivitis.Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis.
Veel van deze mensen vinden het onaangenaam om de aanbevolen tijd te spoelen met een product dat alcohol bevat (veel mondwater bevat ongeveer 20 procent alcohol).
In bijna alle mondspoelmiddelen van Listerine zit alcohol. Dit wordt gebruikt voor het dragen van andere stoffen én voor de houdbaarheid. Helaas worden alcoholspoelingen in verband gebracht met mondkanker, verkleurde tanden, een zwarte brandende tong en een uitgedroogde mond.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Moet je je tanden poetsen na het eten of van tevoren? Over het algemeen moet je je tanden poetsen na het eten. Het is echter geen goed idee om direct na het eten je tanden te poetsen, vooral niet als je net zuur voedsel hebt gegeten.