Een vervelende watervlek op je leren schoen krijg je eruit met behulp van vaseline. Laat de vaseline op de plaats van de vlek goed intrekken en wrijf na met een doek.
Dit doe je door je nieuwe pumps, sneakers, laarzen of ballerina's na aankoop in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Je kunt ervoor kiezen om een spray aan te schaffen die gericht is op één enkel materiaal, zoals leer of suède, maar je kunt ook voor een nanospray kiezen.
Om barstjes en scheurtjes in de laklaag te voorkomen, kunt u uw schoenen het beste verzorgen met een laklotion of een speciale crème voor lakleer die de schoenen beschermen, glans geven en heerlijk soepel houden.
Door uw schoenen in te spuiten met een impregneerspray beschermt u deze tegen vuil en water, wat de levensduur verlengt. Door dit regelmatig te herhalen blijven uw schoen goed beschermt tegen invloeden van buiten af. Leren schoenen kunt u het beste driemaal benevelen met een korte droogtijd tussen iedere behandeling.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Bama Power Protector is een allround product. Biedt voor alle materialen en kleuren goede bescherming tegen vocht en vuil. Bama Super Combi Spray voor alle materialen. Deze spray van Bama voedt het leder, beschermt alle materialen en frist de kleuren weer op na gebruik.
Als je je schoenen veel draagt, kan je best je schoenen geregeld eens impregneren (bijvoorbeeld na 8 à 10 keer dragen). Vooral in de winter is het belangrijk uw je schoenen water- en vuilafstotend te houden. Let er wel altijd op dat je schoenen droog en zuiver zijn voordat je ze inspuit met een impregneerspray.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen uit textiel en suède houden niet van water. Water en sneeuw veroorzaken immers (zout)kringen in het materiaal. En natte voeten zijn al helemaal vervelend.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.
Om je leren schoenen te beschermen tegen water en vuil kun je het beste een goede impregneerspray voor schoenen gebruiken. Tijdens het inspuiten is het belangrijk dat je vanaf een afstandje spuit, zodat er geen druppels ontstaan. Gebruik een zachte doek met een beetje zeep wanneer je je leren schoenen gaat schoonmaken.
Hoe vaak moet jij jouw schoenen insprayen? Om jouw schoenen optimaal goed te houden is het regelmatig gebruiken van een schoenenspray belangrijk. Iedere twee tot drie weken mogen jouw schoenen wel ingespoten worden. Na drie weken neemt het beschermlaagje af en kan er weer vocht en vuil door dringen.
Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit zorgvuldig uit over de schoen. Wees zuinig met de schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
Wrijf de Lederbalsem zo dun mogelijk in met ronde bewegingen over het oppervlakte wat behandelt moet worden. Laat de lederbalsem 30 - 45 minuten intrekken. De lederbalsem word volledig opgenomen door het leer. Voor extra glans oppoetsen met een droge doek of panty.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt.
Beschermen. Als je schoenen helemaal clean zijn, is het belangrijk om ze te gaan beschermen. Gebruik voor bescherming een impregneerspray, hiermee bescherm je de schoen tegen vuil en vocht en voed je het leer. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken.
Maak een sopje van groene zeep, gebruik een zachte borstel of doek, wrijf met de nerf mee en maak je schoenen daarna goed droog. Voor hardnekkige vlekken in leren schoenen kan je ook pure groene zeep even in laten trekken in de vlek, daarna met een vochtige doek afnemen en de schoen droog maken.
Schoenen oprekken = natte schoenen of vochtige sokken
Maak een paar dunne sokken vochtig en draag deze in je nieuwe schoenen. Door het vocht gaat het leer uitzetten en wordt het soepeler. De schoen vormt zich zo sneller naar je voet. Ook kun je je schoen aan de binnenkant nat maken en deze vervolgens aantrekken.
Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen.