Afwassen doe je elke dag! Als je niet in het bezit bent van een vaatwasser is het een dagelijks terugkerende bezigheid. Tenzij je natuurlijk geen enkel probleem hebt met een overvol aanrecht.
In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden.
Het is het zeep dat de vaat werkelijk schoon krijgt en de aanwezige vervuiling verwijderd. Als je net een vettige gefrituurde maaltijd naar binnen hebt gewerkt, of een olierijke indiaanse curry, dan is afwasmiddel werkelijk een redder in nood.
De duur van een standaard (hoofd)programma is ongeveer 1,5 uur. Een eco programma duurt langer, gemiddeld ongeveer 2,5 tot wel 4 uur. Dit heeft te maken met het feit dat het water minder warm is en er minder water gebruikt wordt.
Als de temperatuur stijgt, kan er in water meer worden opgelost. Afwasmiddel versnelt dit proces, omdat het vet in kleine bolletjes opbreekt. Bovendien wordt door het warme water ook het vuil zelf warmer. Vooral voor vet, het meest gevreesde afwasvuil, is dat belangrijk: warm vet wordt stroperig en vloeibaar.
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben. Daarna moet je het alleen nog even met heet water afspoelen en het liefst aan de lucht laten drogen.
Voorspoelen is niet echt nodig als je de etensresten vooraf een beetje wegveegt. Zo bespaar je meteen 22% water en 5% energie.
Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Maar soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu. Namelijk als het water voor de afwasteil uit een close-in boiler komt.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen. Schuimtip: knijp een aantal keer de spons boven de wasbak, dit creeërt meer schuim. Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is.
Wanneer je in de badkamer zeepresten wil verwijderen, is het niet zo slim om allesreiniger te gebruiken, aangezien dit schoonmaakmiddel ook van zeep wordt gemaakt. Je kunt daarom beter gaan voor een mengsel van afwasmiddel en bakpoeder, of een speciale tegelreiniger.
Handafwas zuiniger dan vaatwasser
Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper. Tenzij je veel warm water gebruikt.
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo'n €0,25. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de wasmachine toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. Dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week en dus zo'n €7,50 per maand.
Doe de afwas met shampoo
Shampoo is een stuk fijner voor je huid en droogt je handen (bijna) niet uit. En je borden? Die zullen er weer spik en span uitzien.
Een beetje baking soda en water. Meng tachtig gram baking soda met een paar eetlepels water tot een gladde pasta, et voilà: je kunt aan de slag. Het poeder neemt vet heel goed op, waardoor je vuile vaat echt schoon wordt. Spoel je borden na het boenen nog even goed af met heet water en je bent klaar.
Gebruik liever geen handzeep
Toch is dit geen goed alternatief voor een schone vaat. In handzeep zitten ingrediënten, bijvoorbeeld antibacteriële stoffen, die beter niet in aanraking komen met eten en die we ook niet binnen moeten krijgen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Eerst maar eens kijken waarom we dweilen. Nadat er stof gezogen is, is dweilen een manier om een vloeroppervlak nog eens extra schoon en fris te maken door middel van het er overheen schuiven met een vochtige doek. Een doek die nog meer vuil opneemt en de vloer een frisse laag geeft.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.