Snijden: Snijd de gember in dunne plakjes. Hoe dunner de plakjes, hoe intenser de smaak. Water koken: Breng water aan de kook in een waterkoker of pan. Thee zetten: Doe de gemberplakjes in een theepot en giet het kokende water erover.
Wil je gemberthee maken? Dan kan je de schil er gewoon aanlaten. Ook in infused water kan perfect met gember én schil. Hier dient de gember gewoon als smaakmaker.
Gebruik daarom niet meer dan 4 gram gember per dag. In een kopje thee gebruik je meestal een stukje gemberwortel. Wanneer je daar 1 centimeter van in je hete water doet, is het dus beter om niet meer dan 4 koppen op een dag te drinken. 1 gram staat ongeveer gelijk aan 1 centimeter gemberwortel.
Terwijl de schil van veel groente en fruit voedingswaarde bevat. Als de gember(schil) erg oud is dan verwijder je de schil liever wel. Redenen waarom je geen gember meer gaat schillen: de buitenste schil van gember is zo dun dat dit niet op te merken is in gekookte gerechten.
Snijden: Snijd de gember in dunne plakjes. Hoe dunner de plakjes, hoe intenser de smaak. Water koken: Breng water aan de kook in een waterkoker of pan. Thee zetten: Doe de gemberplakjes in een theepot en giet het kokende water erover.
Snijd het geschilde deel van de gemberwortel, dwars op de vezels, in stukjes . (Gebruik de stukjes om gekonfijte gember te maken!) Als je in je recept sliertjes of julienne-gesneden gember nodig hebt, stapel dan twee of drie 'stukjes' gember tegelijk op elkaar en snijd ze in lucifers.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Stap 3: Bereid de gember voor.
Zodra je dit stuk hebt, is het eerste wat je wilt doen het pellen. Dit is niet echt nodig , maar als je de schil erop laat, kunnen er kleine papierachtige stukjes rondzweven terwijl je je thee probeert te drinken.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Als jij jouw gember te scherp vindt, of zelfs in je keel voelt branden, heb je waarschijnlijk met een rauwe gember te maken. In rauwe gember zitten twee werkzame stoffen genaamd gingerol en shogaol en die veroorzaken dus de scherpe smaak van gember.
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Voor 1 kopje (een grote mok) gemberthee heb je nodig: 300 ml gekookt heet water. 3-5 schijfjes verse gember. Optioneel: schijfje citroen of sinaasappel.
Zodra je gember is gesneden, moet je alle overgebleven wortel ook in een luchtdichte container of plasticfolie bewaren en in het knapperige gedeelte van de koelkast leggen . Zorg er wel voor dat je er binnen 2-3 weken van geniet om verspilling te voorkomen. Als je gember wilt invriezen, is je eerste stap om de wortel grondig te wassen en te drogen.
Samen vormen deze twee krachtige ingrediënten een fijne kruidenthee die je ook kan ondersteunen bij ochtend misselijkheid.
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.