Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
Bij spalkjes controleren wij of ze goed vastzitten en of er nieuwe lijm moet worden aangebracht. De retentieplaat moet bij de controles worden meegenomen. Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
Dit is een ijzeren draad die achter de voor- en/of hoektanden in de boven- en/of onderkaak met witte lijm wordt vastgezet. Het ijzeren draadje heeft als doel te voorkomen dat uw tanden weer naar de oude positie terugschuiven.
Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss.
Flossen na het poetsen is voor de meeste mensen de standaard volgorde. Poetsen helpt immers om tandplak en voedsel van de tandoppervlakken te verwijderen, en laat de nauwere plekjes over aan de flosdraad.
Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Mocht een spalkje los komen dan kun je tijdelijk een elastiek van hoektand tot hoektand (zie foto) tussen de tanden en kiezen door flossen. Dit elastiek 24 uur dragen (alleen met eten en tandenpoetsen eruit laten).
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Mijn spalkje zit los
Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen
Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.
Hoe vaak laat je je tanden reinigen bij de tandarts? Hoe vaak je je tanden schoon moet laten maken door een professional verschilt per persoon. Over het algemeen raden tandartsen één tot twee keer per jaar een dieptereiniging van je tanden aan.
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag.
Richt op de bovenkant van de tand, de rand van het tandvlees en de ruimte tussen elke tand. Houd het water ongeveer twee seconden tegen elke tand en herhaal het proces aan de binnen- en buitenkant van je tanden tot je hele mond is gereinigd. Dit duurt ongeveer twee minuten.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Leukoplakie geneest vaak vanzelf. Stoppen met roken en het gebruik van alcohol geven je tandvlees de tijd om te herstellen. Wanneer een slecht passend kunstgebit of beugel de oorzaak is moet dit uiteraard aangepast worden om de klachten te doen verdwijnen.