Hoe kun je kaki fruit eten? Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze makkelijke en snelle kakitaartjes.
Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Kaki smaakt lekker zoet en zacht
Kaki is een rood-oranje exotische fruitsoort die zacht en zoet smaakt. De textuur lijkt op die van mango, zijn smaak komt in de buurt van perzik, banaan of meloen. En je eet hem op zoals een appel, maar dan zonder schil.
Het duurt soms wel een maand of langer voordat ze rijp en eetbaar zijn. Indien onrijp is het verschil met rijp goed te merken: ze zijn dan hard, minder sappig en tamelijk smaakloos.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
2) Bevordert je stoelgang
Als je regelmatig de Kaki vrucht eet, kan dit helpen om constipatie te voorkomen en je stoelgang regelmatig te houden. De Kakivrucht is een vezelrijke vrucht: Iedere vrucht bevat maar liefst 6 gram.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar het is mogelijk dat de oorsprong ervan in China ligt, waar men hem 'Chinese pruim' noemt. Daarom wordt de kaki in Europa soms ook onder de naam 'kakipruim' aangeboden.
Kaki's – ook wel persimmon of sharonvruchten genoemd – groeien aan een boom en blijven daar ook tijdens de winter gewoon hangen.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Sharonfruit is de pitloze variant die is ontwikkeld in Israël. Deze variant kan zowel stevig als overrijp gegeten worden, waar andere soorten kakivruchten zaden bevatten en een hoog gehalte looi- of tanninezuur. Door het looizuur kunnen deze soorten alleen overrijp gegeten worden.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Met deze tips weet jij voortaan precies wanneer je fruit rijp en op z'n allerlekkerst is. Rijp: wanneer ze slechts een paar bruine vlekjes hebben, net zoals bananen. Ook moeten ze een zachte en zoete geur hebben. Rijp: wanneer de huid zachtjes terugveert, maar ze mogen niet te zacht aanvoelen.
De oorsprong van sharonfruit
De oranjerode vrucht is vernoemd naar de Sharonvallei in Israël. Sharons groeien aan 15 meter hoge bomen en worden met name in het dal van de rivier geteeld. Onze Discovered Sharons komen uit Israël en Zuid-Afrika.
Kaki is een geelbruine aardkleur en ook de benaming van textielweefsel in die grauwgele kleur, zoals katoen. Het woord is overgenomen uit het Engels, dat khaki op zijn beurt ontleende aan het Hindoestani en Urdu en komt oorspronkelijk uit het Perzisch, in welke taal khak letterlijk 'stof, aarde' betekent.
De Amerikaanse persimmon heeft de smaak van een pruim en dadel. Ze zijn heerlijk uit de hand als tussendoortje, maar je kunt ze ook gebruiken: Uit de oven/grill, gegratineerd met verse geitenkaas. In een vruchtensalade met kiwi.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.