1. Leg de paprika's op een schaal in een warme/zonnige ruimte. 2. Bewaar de paprika's in een fruitschaal met bananen en appels erbij op een warme plek (uit direct zonlicht).
Je kunt paprika's onrijp oogsten (groen) en verder binnen laten rijpen zonder dat ze verrimpelen! Leg hiervoor de paprika's in een kweekkastje op vochtig keukenpapier. Zorg dat de steeltjes het keukenpapier niet raken, anders is de kans groot dat ze gaan schimmelen.
Groene paprika's worden zoals gezegd rood, oranje, geel of zelfs chocoladebruin. Witte exemplaren kleuren later rood, geel of oranje. Paarse paprika's worden rozerood. Let alleen op bij de chocoladekleurige vruchten, want die bestaan ook in een onrijpe kleur die later rood wordt.
Het duurt ongeveer 10 tot 12 weken voordat een groene paprika rood wordt. Paprika's groeien het best in een warm, vochtig klimaat met veel zonlicht. Als de paprika's rijp zijn, worden ze rood.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
De groene paprika is de minst rijpe variant. Wanneer een paprika rijper wordt, verandert deze naar geel, oranje en rood. Dit zorgt ervoor dat de smaken veranderen.
Paprika's uit eigen tuin oogsten
De zelf geweekte paprika's zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Besef dat wanneer je rode paprika's wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost.
Groene paprika's zijn eigenlijk onrijpe paprika's. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze in een later stadium allerlei kleuren aannemen: rood, oranje, geel, …
Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Overwinteren in huis
Peper- en paprikaplanten zijn eigenlijk heesters die niet winterhard zijn. Je zou ze daarom zelfs in huis kunnen laten overwinteren. Dat is niet gemakkelijk want ze zijn gevoelig voor diverse soorten luis en schimmels.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Waarom is groene paprika goed voor je gezondheid:
De nog groene paprika bevat ten opzichte van de rijpe paprika nog wat minder calorieën, maar ook net wat minder vitamines en mineralen. Wel bevat hij, samen met de gele paprika, de meeste vezels van de vier kleuren. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden.
In sommige Europese grootwarenhuizen zijn de rode paprika's duurder dan de groene en de gele, dat komt door het langere productieproces van de rode paprika. Daarnaast is de rode paprika ook populairder waardoor de prijs iets hoger kan liggen.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren. De soort annuum is de grootste groep van het capsicum geslacht.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Kleur. Een paprika groeit vanuit de bloem van de plan in de kleur groen, naar zijn uiteindelijke kleur toe, die afhankelijk is van het ras. Dus geel, oranje, rood: net welk ras het is. Er bestaan ook andere kleuren paprika zoals wit, lila, paars, mintgroen en bruin.
Soms zoet en soms scherp
De soort die bij ons als groente wordt gegeten is de zoete paprika, kortweg paprika genoemd, in het Engels 'bell pepper'. De veel scherper smakende vormen worden Spaanse pepers genoemd en bevatten veel capsaïcine.
Pluspunt van de groene paprika
Als je dit zo leest, dan zou je haast denken dat je voortaan beter alleen nog maar voor de rode variant kunt gaan. Toch hoef je het niet zo zwart-wit te zien. Groene paprika's bevatten namelijk net zo goed veel vitamines (meer vitamine K), vezels en antioxidanten.
De groene paprika is eigenlijk de onrijpe soort en wanneer hij rijp is kleurt hij rood. De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker!
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten.
Aan één plant kunnen wel 80 paprika's groeien! In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika's aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika's worden geoogst.