Sommige honden vinden ruw spel met veel lichaamscontact leuk, andere honden vinden het veel leuker om samen rondjes te rennen of liggend op de grond een beetje te “bekvechten”. Het kan daarom zijn dat je hond wel heel graag met de ene hond speelt, maar niet met de andere.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Het zal zeker een aantal weken duren voordat een volwassen hond zich bij jou thuis voelt en je de ware hond leert kennen. Al denk je van niet. Laat je niet verrassen door je lieve kalme hond. Hij heeft even de tijd nodig om het reilen en zeilen van zijn nieuwe omgeving te leren kennen.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt.
Als je hond je constant in de gaten houdt, zelfs als je gewoon door het huis loopt, of als hij altijd dicht bij je wil zijn, dan is dat een teken van liefde. Het volgen van je rond het huis, het zich nestelen aan je voeten, of het liggen op je schoot zijn allemaal manieren waarop een hond zijn affectie toont.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
“Teven zijn gemakkelijker te trainen dan reuen.” “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan teven.” Zo kun je nog even door gaan, maar je ziet zelf ook vast een trend hierin. Wat blijkt; het temperament, het ras en achtergrond van de specifieke hond vinden we veel belangrijkere factoren dan het geslacht.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Wellicht ben je het al eens op social media tegengekomen: de 3-3-3-regel. De regel geeft aan dat een geadopteerde hond 3 dagen nodig heeft om te kunnen ontspannen, 3 weken om te wennen aan de nieuwe routines en 3 maanden om zich thuis te kunnen voelen.
Ga niet met de twee honden meteen in een kleine smalle ruimte. Ga eerst met de nieuwe hond naar binnen en laat deze even het huis verkennen neem hem daarna weer mee naar buiten of even in een aparte ruimte. Laat de eerste hond nu binnen en laat deze even snuffelen.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
Honden zijn sociale dieren, ze snakken vaak naar regelmatige menselijke aandacht en zonder dat raken ze verveeld en eenzaam. Bovendien is het zo dat volwassen honden hun plasje meestal maar zes tot acht uur kunnen ophouden, dus moet u hier rekening mee houden als u ze alleen laat.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Over het algemeen wordt gezegd, dat reuen wat zelfstandiger zijn en teven wat aanhankelijker. Het karakter van de hond wordt ook gedeeltelijk bepaald door raskenmerken. Zo is de aanleg van een Jack-Russel heel anders dan van een Boomer. Een boomer is qua karakter een makkelijke en sociale hond.
Reu of teef - verschillen in karakter
Mannetjes worden over het algemeen beschouwd als dominanter en koppiger, terwijl teven de reputatie hebben dat ze bijzonder zachtaardig en gehoorzaam zijn. Hoewel er verschillen in karakter zijn tussen de geslachten, is dit slechts gedeeltelijk waar.
Vrouwtjes (teven) zijn wat beter te trainen en zijn minder snel afgeleid. Ze zijn ook beter te socialiseren met andere honden, maar pas op als je het vrouwtje introduceert aan een mannetje dat niet gecastreerd is. Het mannetje kan onstuimig zijn en er is een kans op onbedoeld paren.
Vaak wordt aangeraden om een reu en teef samen te zetten, wat niet wegneemt dat zowel 2 reuen als 2 teven het perfect met elkaar kunnen vinden. De beste manier om de ideale match te vinden is om te kijken of hun energie samen passen.
Het is belangrijk dat de honden kalm en op hun gemak zijn. Oefen het wandelen dus eerst het wandelen met elke hond apart zonder dat de hond aan de leiband trekt. Doet een hond dat toch? Stop dan eventjes, wacht totdat de hond zelf de leiband weer slap maakt, en loop dan direct door.
Eén nieuwe hond is vaak al uitdagend genoeg voor de meeste baasjes. Deskundigen raden dan ook af om twee puppy's tegelijk te adopteren. Maar als je al twee pups in huis genomen hebt, dan kun je het plezier verdubbelen met de juiste training- en socialisatietechnieken.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.