Eenvoudig te controleren. Als de verwarming minder goed werkt of een tikkend geluid maakt, is mogelijk het expansievat kapot.
Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat.Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde. Dit betekent namelijk dat in het ene deel water zit, en in het andere stikstof. Zijn er geen verschillende geluiden hoorbaar, dan is uw expansievat lek.
Gemiddeld kost het vervangen van een expansievat tussen de € 130 en € 200, inclusief arbeidskosten en materialen. Het wordt aanbevolen om het expansievat elke 5 tot 10 jaar te vervangen om problemen te voorkomen.
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo'n zeven jaar. Let er wel op dat dit een onderdeel is dat vervangen moet zijn, voordat deze echt kapot is.
Expansievat laten vervangen of zelf doen? Is je expansievat stuk of lek, dan moet er een nieuwe komen. Dit kun je zelf vervangen of laten doen.
Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Expansievat en ventielen
Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Aangezien je cv-installatie een gesloten circuit is, loopt de druk op het systeem op bij verwarming. Nu kan het cv-systeem best wel wat extra druk aan (vaak tot 3 bar, afhankelijk van de installatie) maar om problemen te voorkomen is ruimte nodig om extra volume kwijt te kunnen.Die ruimte biedt het expansievat.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
De voordruk in het expansievat dient minstens 0,5 bar lager te zijn dan de vuldruk ter plaatse van het vat in koude toestand. Het vat vult zich voor een klein gedeelte met water. De druk in zowel het watergedeelte (= de installatie) als het stikstofgedeelte is gelijk, oftewel 1,5 bar.
Om de centrale verwarming een schone lei te geven is het dus verstandig om ook het expansievat te ontluchten, het rendement zal weer als vanouds zijn en je kunt dus daarmee enkele euro's op je energierekening besparen. Bovendien is het een stuk prettiger zonder al dat geknal in huis van de leidingen.
Een expansievat bestaat uit 2 helften gescheiden door een membraan. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is gevuld met water. Het andere is gevuld met stikstof. Zodra het watervolume toeneemt, wordt het gas in elkaar gedrukt.
De plaatsing van een sanitair expansievat is niet verplicht maar kan aangewezen zijn. In afwezigheid van een expansievat kan de uitzetting van het water -te wijten aan de verwarmingscycli- een regelmatige opening van het veiligheidsventiel tot gevolg hebben.
Het expansievat heeft als doel om drukverschillen op te vangen die ontstaan als gevolg van water dat uitzet in een gesloten systeem, zoals een centrale verwarming. Het water zet bijvoorbeeld uit wanneer het wordt verwarmd in de cv-installatie. Het expansievat wordt daarom ook wel drukvat genoemd.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Bij een lage waterdruk werkt de CV-ketel minder goed, waardoor die het water voor de verwarming niet kan rondpompen. Dit zal u hoogstwaarschijnlijk onder de douche merken door schommelingen in de temperatuur. Tevens heeft een lage druk ook een negatief effect op de levensduur van onderdelen in de CV-ketel.
Naast de radiatoren is het ook mogelijk om het expansievat te ontluchten, mits deze in een beugel hangt. Dit doet u op dezelfde manier (aan de bovenkant van het expansievat).
Wanneer het vaker nodig is en u bijvoorbeeld maandelijks uw cv-ketel moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Ook moet u uw cv vullen wanneer u uw installatie ontlucht. Vul de cv dan zowel voor als na het ontluchten.
Om dit drukverschil op te vangen is iedere cv-ketel voorzien van een expansievat.
Het expansievat is op de aanvoer in plaats van op de retourleiding gemonteerd. Dit vat is ook niet gemonteerd met de bijbehorende beugel, maar hangt aan de koperen leiding.
Consequenties te hoge waterdruk cv
De druk van een cv-ketel is te hoog als je op het display afleest dat er een stand hoger dan 2,0 bar staat. Een te hoge druk op je cv-ketel zorgt ervoor dat het expansievat gaat slijten. Als de druk nog hoger oploopt, is er een kans dat de drukbeveiliging opengaat.
De levensduur van een cv-ketel varieert tussen de 10 tot 15 jaar, mits deze goed is onderhouden. Een oude cv-ketel kent echter nadelen, waardoor het in sommige gevallen beter kan zijn om iets eerder te kiezen voor een nieuwe cv-installatie.
Je verwarming maakt een (stromend) geluid? Dan is de kans groot dat er lucht aanwezig is in de leidingen. Het is belangrijk om de radiator te ontluchten, lucht in de radiator maakt verwarmen namelijk duurder. Dat komt doordat lucht niet geleidt.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof. De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt. Ook het ontluchten van uw radiatoren kunt u eenvoudig zelf doen.
Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen.Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren.