Verwarm je melk in een grote, diepe pan.Plaats je staafmixer in de melk en zorg ervoor dat de messen ondergedompeld zijn.Zet de blender op laag en mix tot schuimig. Deze methode zorgt voor lekker schuim, maar ik kan het niet echt aanbevelen omdat het erg rommelig is!
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Wil jij jouw schoonmoeder of oma zo nu en dan verrassen met een zelfgemaakte cappuccino? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Met een melkopschuimer kun je zowel koude als warme melk gebruik voor opgeschuimde melk. Het proces is eenvoudig. Je giet melk in de melkopschuimer, drukt op de knop, wacht 90 seconden en voila, je melk is klaar. Misschien zul je denken dat je voor een melkopschuimer een vermogen moet uitgeven.
Zo zijn er ook mechanische melkopschuimers. Deze apparaten werken niet op stroom en bedient u met de hand. Het werkt eigenlijk net als een pomp, er is een staaf die u omhoog en omlaag beweegt en door de filters die door het melk bewegen, schuimt het melk op.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan.
Gebruik dezelfde verhoudingen als een cappuccino, maar pas de volgorde van bereiding aan: giet langzaam de espresso op de warme melk en melkschuim en creëer zo mooie laagjes. Voeg aan een espresso een eetlepel melkschuim toe. Zo maak je het lekkerste melkschuim. Zet je pak Latte opschuimmelk in de koelkast.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Methode 1: Stap 1: Schenk de melk in een pannetje. Stap 2: Zet het pannetje op het vuur. Stap 3: Klop met de garde tot je mooi melkschuim krijgt.
Het is eigenlijk heel eenvoudig om het in de magnetron te maken. Het enige wat je doet is nonfat of 2% melk in een jampot schudden tot het schuimig is, het deksel eraf halen en het een paar seconden in de magnetron doen. Je krijgt lepels schuim, plus warme melk om je latte in te gieten.
Als de melk goed wordt gewalst, zal er een glanzende structuur ontstaan. Als het hele proces van melk opschuimen met een stoompijpje optimaal verlopen is dan is er een romige structuur met zeer kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes blijven dan 10 tot 20 minuten. Dit wordt microschuim genoemd.
Gebruik gekoelde melk
Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Een melkopschuimer gebruik je los van je koffiemachine. Hij is erg eenvoudig in gebruik; je schenkt de melk erin, doet de deksel erop en drukt op het knopje. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens het gebruik van een melkopschuimer. Hoe je tot het gewenste eindresultaat komt lees je hieronder.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Magere melk kan je dus prima opschuimen, maar het schuim wordt erg droog en plakkerig. De vetten in de melk helpen bij het 'smeuïg' houden van het melkschuim, ook wel lobbigheid genoemd. Goed opgeschuimde volle melk verandert in 'microfoam', schuim zonder zichtbare bellen.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Welke melk gebruikt Starbucks standaard? Bij Starbucks is de standaard voor de meeste dranken (waarvoor dit nodig is) 2 procent melk, soms magere melk genoemd. Dit is gezonder dan volle melk in termen van vetgehalte – als je bijvoorbeeld een latte met minder vet wilt gebruiken, blijf dan bij de standaard.
Melkschuim: 3 sec. Warme melk: 2 sec. Melkschuim: 1 sec. Warme melk: 10 sec.