Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in een organisch oplosmiddel (chemisch reinigen) of in water. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient ter verwarming van de reinigingsmachines en voor het afwerkingsproces (persen en strijken).
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Bij het chemisch reinigen wordt er een oplosmiddel gebruikt dat het vuil oplost gedurende de behandeling in een afgesloten machine. Deze oplossing is tegenwoordig biologisch afbreekbaar, dus niet zo schadelijk als men denkt. Daarna wordt de kleding in dezelfde machine ook gedroogd.
Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in een organisch oplosmiddel (chemisch reinigen) of in water. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient ter verwarming van de reinigingsmachines en voor het afwerkingsproces (persen en strijken).
Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer. Het stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Daarnaast is de stomerij gespecialiseerd in het verwijderen van moeilijke vlekken. Heeft u een vlek op uw kleding, wat u zelf niet meer weg krijgt? Dan is het een goede optie om het bij een stomerij te proberen. We krijgen vaak meer vlekken weg dan u zou verwachten.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Als wij uw winterjas stomen, zal het dons weer zijn oorspronkelijke kwaliteit krijgen. Door intensief gebruik is het dons in uw jas plat geworden. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit. Als wij uw donsjas stomen zal het dons weer los komen en zal u het weer heerlijk warm krijgen.
Stoffen die behandeld zijn met middelen als stijfsel kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Sommige stoffen die alleen chemisch gereinigd mogen worden, zoals rayon, zullen krimpen wanneer je ze nat met de hand of in de wasmachine wast. De meeste kledingstukken krimpen alleen bij de eerste wasbeurt.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin, dit is alleen niet het geval als de kleding niet gestoomd mag worden. Dan is het slechts een cirkel met een kruis er doorheen.
Wat is stomen bij verkoudheid? Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten.
De normale levertijd is drie werkdagen, voor sommige artikelen is soms langer nodig om een optimaal resultaat te krijgen.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Je kan leer stoom reinigen zonder het risico te lopen dat je het materiaal beschadigt – maar houd daarbij in gedachte dat dit een goede manier is om van bacteriën en oppervlakkig vuil af te komen, maar dat je hardnekkige vlekken apart zal moeten verwijderen om het materiaal gezond te houden.
Het helpt je de kreukels er makkelijk uit te strijken. Het is aan de andere kant geen manier om jouw kleding te reinigen zonder wassen.