De mest die ze produceren is weer een goede voedingsstof voor je tuin. Dit principe kun je uitvergroten door het plaatsen van een wormenbak. Hierin gooi je gft-afval en speciale compostwormen zetten het om in rijke wormencompost. Laat je de wormen alles opeten in de bak, dan krijg je wormenmest.
Wormenmest bestaat voor 100 % uit wormenkeutels die gegenereerd zijn nadat het organische afval via het darmkanaal van de wormen is gepasseerd en terug in uitgescheiden. De wormenkeutels wordt uitgezeefd en zo gescheiden van de overige compost. De wormenmest is donkerder van kleur dan wormencompost.
Strooi je wormenmest in je tuinaarde, dan draag je water naar de zee. In een gemiddelde tuingrond krioelen honderden wormen per kubieke meter. Die krijgen de slappe lach als ze je met een zak wormenmest zien aankomen. Die tuinwormen produceren namelijk met z'n allen meer poep dan een schap vol wormenmest-zakken.
De compostwormen kun je makkelijk 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid kweekgrond. Dat is compost, bedding en voeding voor minstens 2 weken.
De mest die ze produceren is weer een goede voedingsstof voor je tuin. Dit principe kun je uitvergroten door het plaatsen van een wormenbak. Hierin gooi je gft-afval en speciale compostwormen zetten het om in rijke wormencompost. Laat je de wormen alles opeten in de bak, dan krijg je wormenmest.
Om dit optimaal te laten verlopen is er een actief bodemleven nodig. De beste levende humus om uw bodem te bemesten is wormenmest. Het speciale aan wormenmest is niet zijn eigenschappen van de mest, maar zijn biologie.
Wormenmest kan het gehele jaar door gebruikt worden. Hoe vaak en hoeveel je aan de bodem toevoegt, hangt af van de samenstelling van de bodem. Doordat wormenmest een grovere structuur heeft komt het geleidelijk vrij. Wormenmest geeft geen verbranding, dus je kan eigenlijk nooit teveel geven.
Wormenmest kan op verschillende gebieden worden toegepast: Als bodemverbeteraar: jaarlijks toepassen in de groententuin of siertuin om humus op te bouwen en de bodem te voorzien van micro-organismen. In een dunne laag uitstrooien op de oppervlakte à rato van 1 liter per 2 tot 5 m². Niet in de grond inwerken.
Het verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten en schimmels. Als de zone rond de wortels is ingenomen door gunstige bacteriën en schimmels, krijgen slechte schimmels geen kans meer om te groeien. En als ze toch nog een groeikans krijgen, zullen de gunstige bacteriën en schimmels de ziekmakende onschadelijk maken.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
De structuur van de grond kan je verbeteren door er organisch materiaal (bijv. compost) in te werken. Dat is een weldaad voor de grond. De compost zorgt ervoor dat in een zandige grond de losse korrels aaneenkitten tot kruimels die het water (en dus ook de voedingsstoffen) beter vasthouden.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Hoeveel wormenpoep heb je nodig? Reken op 1 à 10 liter per m2 voor een groententuin,en 1 à 5 liter per m2 voor een siertuin. Afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. Wormenpoep is de ideale bodemverbeteraar en bemester, zie ook het artikel in de FAQ.
Koop je wormenmest bij Viswormenkopen.nl
Bij Viswormenkopen.nl vindt u natuurlijke wormenmest, afkomstig uit eigen productie. Wij kweken onze compostwormen zelf, hierdoor weten wij wat belangrijk is zodat de wormenhumus alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft.
Een goed werkende wormenbak ruikt naar verse bosgrond, met misschien een vleugje koffie of banaan, net wat je als laatste aan je wormen gevoerd hebt. Compostwormen eten je afval op zodra het begint te rotten. Vòòrdat de bacteriën die de stank van rottend fruit veroorzaken zich kunnen ontwikkelen.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Lavameel op het gazon
Je zorgt hiermee voor een betere vruchtbaarheid en een algeheel betere bodemstructuur. Het houdt vocht langer vast in de bodem en het bestrijdt ongewenste insecten in het gazon. Met het strooien van lavameel voorkom je indirect verschillende grasziekten.
Strooi een liter wormenmest per 1 m² gazon over het gazon.
Geef je wormen niet teveel eten. Als je wormenhotel begint te stinken geef je je wormen meer eten dan ze kunnen verwerken en gaan ze dood. Begin met een handjevol om de dag en voer geleidelijk op. Sluit steeds elke laag 'groen' af met een laagje karton of ander 'bruin'.
Vermi-compost is turf die de wormen hebben opgegeten en daarna hebben uitgescheiden. De wormenhumus is zeer vruchtbaar en bevat veel microleven. Daardoor is het heel geschikt om uw tuin, groentetuin of (kamer)planten extra groeikracht te geven.
Speciale compostwormen
Het zijn de bleke, grijsachtige aardwormen die je vaak ziet bij het omspitten van de tuin. Ze zijn je grootste vriend in de tuin. Ze houden je tuin luchtig en maakt gangen in de grond, waardoor water kan wegstromen en planten en bomen hun wortels dieper kunnen nestelen.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Bloedmeel van DCM is rijk aan organische stikstof en zorgt voor een weelderige groei van de stengels en de bladeren. Deze organische meststof activeert bovendien het bodemleven, waardoor bacteriën zorgen voor extra humus.
Percolaat is het vocht wat vrijkomt bij composteren. Het wordt ook wel wormenthee of natuurlijke Pokon genoemd. Het ziet er uit als een niet-doorzichtige vloeistof, zwarte of heel donker bruin (90% chocola) van kleur, vaak wat stroperig.