Het impregneren van voegen doe je om voegen waterdicht te maken. Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Vul de voegen met de voegpasta voor naden en kieren. Breng de voegpasta gelijkmatig aan met behulp van een spatel of een voegrubber. Zorg ervoor dat de voegpasta goed in de kieren en naden van de vloer wordt aangebracht en dat er geen lege ruimtes of oneffenheden achterblijven.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
Met een speciale voegcoating en applicatie kun je heel eenvoudig voegen repareren, opfrissen of herstellen. De voegcoating trekt in de voeg en laat niet meer loslaat. Zo hoeven we de voegen niet uit te slijpen en opnieuw te voegen. Een duurzame voeg is gegarandeerd en schimmels worden voorkomen.
Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten.Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden.
Om comfortabel te douchen in een inloopdouche is een douchebak van minimaal 80x80 centimeter nodig. Met deze ruimte kun je je vrij bewegen en is er genoeg ruimte voor de douchekop, de bediening en extra functies zoals een zitje of opbergruimte. Als je een ruime badkamer hebt, kun je een grotere inloopdouche overwegen.
Als u tegels gaat plaatsen in een ruimte waar deze vochtig of nat kunnen worden, dan is kimband aanbrengen des te meer van belang. Voegen alleen is niet genoeg, omdat hoeken zwakke plekken blijven die lastig te voegen zijn.
Het kimband zorgt ervoor dat de muur vochtvrij blijft. Van buiten naar binnen, maar gezien het feit dat het een natte ruimte of een ruimte is waar vocht kan spatten ook van binnen naar buiten. Dankzij het kimband blijft het vocht of in de spouw hangen of op de tegels. Zo voorkomt u schimmel, lekkages en reparaties.
Ben jij van plan je nieuwe gevel te laten impregneren? Dan is het belangrijk om de droogtijd van het voegwerk serieus te nemen. Als je een pas gemetselde muur wilt impregneren, bijvoorbeeld om deze waterafstotend te maken, dient het nieuwe voegwerk minstens twee weken te drogen voordat je aan de slag kunt.
Waarom gebruikmaken van epoxy voegmiddel? Vergeleken met andere soorten voegmiddel, zoals cementgebonden voegmortel, heeft epoxy voegmiddel een hogere chemische weerstand. Dat maakt het middel ideaal om te gebruiken in veeleisende ruimtes. Bovendien verkleurd het materiaal niet en is het makkelijk schoon te maken.
Een tegellijm is niet waterdicht. Om bijvoorbeeld een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem waardoor de wand- en vloerafdichting een sluitend geheel vormen met de waterafvoer.
Meestal is dit 24 uur.
De meeste tegels zijn geschikt voor het bekleden van de vloer van je inloopdouche. Denk maar aan keramische tegels, tegels uit pvc of natuursteen, en mozaïektegels. Met grote tegels verhoog je het ruimtegevoel in de badkamer. Ze zijn ook erg onderhoudsvriendelijk.
Dat is afhankelijk van welke keuzes je maakt. Een eenvoudige douchecabine uit eenvoudige materialen met een simpel ontwerp, is doorgaans goedkoper dan een inloopdouche. Een eenvoudige inloopdouche die je op een bestaande badkamervloer installeert, is wel vaak goedkoper dan een luxe douchecabine.
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.
waterdicht bijv. nw. (bijna altijd gebruikt)
waterproof bijv. nw. waterbestendig bijv.
Tegels in volle laag legmortel of dubbel verlijmd
Werkt u op een laag drainerend gesteentepuin, dan komt er op het gestabiliseerde zandbed een laag legmortel van maximaal 3 cm. Om verkleuring te vermijden, gebruikt u mortel met wit zand (0/2 mm), gemengd met witte cement (verhouding: 9 delen zand voor 1 deel cement).
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Vocht, vorst en chemicaliën als zouten en chloriden zijn vaak de boosdoeners. Als je voegwerk poreus is, zelfs verkruimelt, als er scheuren zichtbaar zijn, als het vuil vasthoudt of er sprake is van mosvorming, reinig en herstel je voegwerk dan zo snel mogelijk.
Levensduur voegwerk
Voegwerk in uw badkamer is om de zoveel tijd aan vervangen toe, de levensduur verschilt vanaf 7 jaar tot 15 jaar. De levensduur van uw voegwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de ondergrond, manier van aanbrengen en het onderhoud.
De voegen hebben in elke gevel een bepaalde houdbaarheidsdatum, gemiddeld is dat 25 tot 35 jaar. Door weer, wind en andere invloeden van buitenaf verslijten voegen waarna ze vervangen dienen te worden.