De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Plantmateriaal destilleren
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd.
De meeste populaire lavendelplanten om lavendelolie uit te verkrijgen zijn: Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis en Lavandula Vera. De Lavandula angustifolia is hiervan de meest gewilde etherische olie.
Deze olie verzorgt je lichaam en geest namelijk op verschillende manieren. Zo kan lavendel je helpen kalmeren, maar ook een geïrriteerde huid verminderen en acne bestrijden. Sommige mensen zweren ook bij lavendelolie voor de verzorging van hun haar. De olie zou hun haar sneller laten groeien en roos bestrijden.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Lavendelolie is een populaire, veelzijdige en heerlijk kalmerend geurende essentiële olie. Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Lavendelolie voor het haar geeft de natuurlijke haargroei een impuls en verbetert droog, poreus of breekbaar haar. De haargroei wordt gestimuleerd, terwijl de hoofdhuid wordt gevoed en de wortel wordt versterkt. Hierdoor krijg je sterker, veerkrachtiger en stralender haar.
Om je eigen lavendelwater te maken, breng je 100 ml water aan de kook. Giet vervolgens het water over twee eetlepels vers gesneden (of gedroogde) lavendelbloemen in een niet-metalen kom. Dek de kom af en laat het een nacht staan, laat het water afkoelen en laat het op kamertemperatuur trekken.
In een glazen flesje doe je 3 tenen knoflook, een theelepel gekneusde peperkorrels en 4 takjes verse marjolein. Vul het flesje verder met extra vergine olijfolie. Doe het flesje goed dicht en zet het 2 weken op een zonnige plek in de vensterbank. Vergeet het niet af en toe te schudden!
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
De makkelijkste manier om de geurolie te maken is in het sierflesje van de geurstokjes zelf. Bij bijvoorbeeld een sierflesje van 100 ml, giet u eerst 25 ml geurstof in het flesje, waarna u het flesje afvult met basisolie tot een halve centimeter onder de hals.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Zo zouden luizen wegblijven door lavendelolie aan te brengen achter de oren, in de nek en op het hoofd. Ook kussens, dekens, sjaals en mutsen kunnen met lavendel besprenkeld worden in de hoop dat de luizen wegblijven. Daarnaast wordt lavendelolie soms toegevoegd aan het wasmiddel.
Inwendig: uit onderzoek is gebleken dat 2 druppels echte lavendel per dag angstverminderend werkt, rust geeft en een positieve invloed heeft op slaapstoornissen heeft die door spanningen, angst en onrust zijn ontstaan (o.a. Malcolm 2017).