Sorry zeggen
Probeer je gevoelens zo goed mogelijk om te zetten in woorden en leg uit hoe je de ruzie volgende keer wilt voorkomen. Je zal zien dat je partner nu ook door jouw ogen kan kijken en je beter begrijpt. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie elkaars gevoelens proberen te begrijpen, accepteren en respecteren.
Als je geneigd bent snel over je heen te laten lopen en te snel 'sorry' zegt, probeer het dan zo: In plaats van “sorry” zeg je “dankjewel”. In plaats van “sorry dat ik laat ben” zeg je “dankjewel voor je geduld”. In plaats van “sorry dat ik niet goed uit mijn woorden kom” zeg je “dankjewel voor je begrip”.
Door sorry te zeggen kun je de ander laten weten dat je ergens spijt van hebt. Het wordt vaak zelfs verwacht dat je sorry zegt. Als jouw kind een ander kind slaat, voel je je misschien opgelaten tegenover het andere kind of de andere ouder. Met een 'sorry' lijk je dit te kunnen herstellen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Iedere vrouw smelt van de juiste lieve aanrakingen. Soms zijn het de kleinste aanrakingen die je hart sneller doen kloppen. Een potje rollebollen met je lover kan net even iets bijzonderder worden doordat hij je subtiel ergens aanraakt.” “Het zijn letterlijk en figuurlijk de kleine dingen die het 'm doen.”
Wees romantisch.
Ieder meisje wil een jongen met gevoel voor romantiek. Meisjes doen graag alsof (meestal diep van binnen; soms erg letterlijk) ze de sterren zijn van hun eigen sprookje, en ze willen zo worden behandeld. Laat je meisje zien dat je om haar geeft door wat moeite te doen om romantisch te zijn.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Een relatie sterker maken doe je in ieder geval door bewust tijd met elkaar door te brengen. Door lief en positief te zijn, door een keer iets nieuws te proberen. Door de telefoon weg te leggen en elkaar aan te raken. Probeer het eens uit om deze manieren in jullie relatie te integreren.
De Nederlandse socioloog Gerald Mollenhorst onderzocht hoe vriendschappen zich ontwikkelen. De verbazende uitslag: in zeven jaar raak je gemiddeld de helft van je vrienden kwijt. Of beter gezegd: je ruilt ze voor andere vrienden in.
Verwateren kan namelijk alleen als beide personen geen contact meer zoeken. Maar wat doe je nou als jij de klik niet meer voelt en de ander wel contact blijft zoeken? Dan heb je een beetje een probleem. Dan moet je namelijk óf de vriendschap opzeggen óf tegen je zin in deze persoon blijven zien.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort. Het ondermijnt je zelfvertrouwen. En mensen nemen je steeds minder serieus want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig.
De fysieke kant van seks met je ex speelt een grote rol. Waarschijnlijk hebben jullie elkaar gemist en is het fijn om weer bij elkaar te zijn. Ook weet je precies wat de ander lekker vindt. En jullie hebben misschien allebei een tijdje geen seks gehad, dus lopen de hormonen hoog op.