Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Wanneer je het vuil van je tong hebt verwijderd kun je een kleine hoeveelheid tandpasta aanbrengen aan het uiteinde van de tongschraper. Je brengt vervolgens een laag tandpasta aan op de oppervlakte van je tong.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Een haartong, een tong met abnormale lange tongpapillen. Vaak is een haartong donker gekleurd. Een haartong komt voor bij rokers en mensen met een slechte/matige lichamelijke conditie. Ook een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik en een verminderde speekselproductie kunnen een haartong veroorzaken.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Droge mond
Dan wordt er te weinig speeksel aangemaakt en hebben bacteriën een streepje voor, waardoor witte aanslag op de tong zich makkelijker kan ontwikkelen. Een droge mond kan tal van oorzaken hebben. Zo zijn sigaretten, alcohol en koffie nefast voor de speekselproductie.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen. Deze dingen kunnen helpen: Poets uw tanden 2 keer op een dag, steeds 2 minuten. Borstel uw tong 2 keer op een dag.
Een schimmelinfectie in de mond, ofwel spruw, komt het meest voor bij pasgeboren baby's, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Vaak zien we spruw bij volwassenen met een gebitsprothese, verminderde afweer of bij het gebruik van bepaalde medicijnen.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.
De voornaamste reden om de tong te poetsen is dus bestrijden en voorkomen van een slechte adem. U kunt dit doen met uw tandenborstel. Let wel op: zet niet te veel druk, de borstelharen kunnen de tong namelijk beschadigen. Sommige tandenborstels hebben een achterkant die speciaal is gemaakt om de tong mee te poetsen.
Oxyfresh bestaat uit een zeer effectieve formule bestaande uit zinklactaat en actieve zuurstof. Vooral deze combinatie is bijzonder krachtig tegen aanslag op de tong en bewezen effectief. Tevens bestaat OxyFresh uit essential oils die ervoor zorgen dat de speekselklieren worden getriggerd.
Bij een haartong zit er een gekleurd laagje op uw tong. Het kan lijken alsof er haren op uw tong zitten. Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
Eet friszure producten
Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.
Op de lippen, de tong, het tandvlees en het overige mondslijmvlies kunnen door verschillende oorzaken bruine en soms bruin-zwarte, vrijwel altijd onschuldige verkleuringen optreden. Deze worden meestal veroorzaakt door hetzelfde pigment (melanine), dat de huid bruin verkleurt bij blootstelling aan zonlicht.
Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt.