Statische elektriciteit kan in hoofdzaak op vier verschillende manieren worden opgewekt: door wrijving tussen ongelijke materialen, door de uitoefening van mechanische druk, door het toevoeren van warmte en door influentie.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Normaal gesproken heeft een ballon evenveel positieve als negatieve lading. Maar als je een ballon over je haar of trui wrijft, wordt hij geladen. Als je de ballon tegen de elektroscoop houdt, wordt deze ook geladen. Tegengestelde lading trekt elkaar aan en gelijke lading stoot elkaar af.
Gebruik plakband of dubbelzijdig tape
Natuurlijk begin je met het opblazen van de ballonnen. Vervolgens pak je een stukje plakband of dubbelzijdig tape en plak je de beide uiteinden aan elkaar (of bestel speciale ballonstickers). Plak dit op de bovenkant van de ballon en vervolgens tegen het plafond.
Een folie ballon blijft gemiddeld zo'n 10 tot 14 dagen zweven, de grotere bubble ballons zelfs 3 tot 4 weken! Natuurlijk kun je zelf ook iets doen om een helium ballon langer te laten zweven.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit vaker voorkomt. Draag linnen of katoen als je statische kleding wilt vermijden. Ook het dragen van schoenen met een lederen zool helpt.
Het gevaar van statische elektriciteit
De elektrostatische lading zelf kan weinig kwaad, de ontlading echter wel. Deze gaat vaak samen met een vonk. Mogelijke gevolgen zijn: ontsteken van brandbaar gas, poeder of fijn stof; beschadiging van elektronische onderdelen zoals printkaarten of zelfs complete apparaten.
Isolerende materialen inclusief glas en de meeste plastics zijn isolerend en voeren dus geen statische lading af. Deze materialen genereren en houden hoge ladingen vast en dit zijn vaak materialen die vaak voorkomen in cleanrooms.
Het neerzetten van planten met een groot bladoppervlak helpt ook tegen statische elektriciteit. Deze maken de kamer net wat vochtiger. Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Statische kleding door de droger
Synthetische kledingstukken kunnen statisch uit de droger komen, waardoor je de hele dag “knettert”. Daarom is het veel beter om synthetische kleding op de waslijn te hangen. Dit is niet alleen beter voor de kleding, maar het voorkomt ook het statisch worden.
Gevolgen van een elektrische schok
Bij een elektrische schok trekken zijn spieren namelijk heel sterk samen en kunnen ze scheuren. Als een spier heel erg krachtig samentrekt, kunnen er zelfs botbreuken optreden. Je kind kan door een elektrische schok ook brandwonden oplopen op de zogenaamde contactplekken.
Hoe ontstaat statische elektriciteit? Statische elektriciteit is een oppervlakteverschijnsel en ontstaat zodra twee of meer oppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Hierdoor vindt er een soort splitsing plaats, oftewel een overdracht van negatieve elektronen van de ene atoom naar de andere.
Een lading ontstaat als er meer positieve(+) of negatieve(-) deeltjes ergens opzitten. De positieve deeltjes noemen we protonen en de negatieve deeltjes elektronen. Dit zijn onderdelen van een atoom. Een atoom is een heel klein deel waarvan alles gemaakt is.
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
Bij spanningen zoals 230 VAC van het lichtnet is er echter sprake van zowel een enorme stroomsterkte die kan worden geleverd (in de orde van honderden tot duizenden ampères) als een spanning die hoog genoeg is om een dodelijke stroomsterkte door de persoon te laten lopen.
Reacties. Het water zal niet elektrisch geladen zijn maar ik denk dat jezelf electrisch (statisch) geladen bent. Deze lading wordt dus in jouw geval via de kraan (maar kan ook een deurpost zijn) afgevoerd.
Wanneer kinderen met speelgoed of hun vinger in het stopcontact zitten, kunnen ze een elektrische schok krijgen. Vaak is het een lichte schok en is een kind alleen geschrokken. Maar in sommige gevallen kan het leiden tot brandwonden of spierscheuren. Ook in dit geval geldt; voorkomen is beter dan genezen.
Bij harde regen of wind zullen helium gevulde ballonnen niet of nauwelijks de lucht ingaan. (Weers)omstandigheden zoals warmte/zonlicht, vocht/condens en luchtstroming/airconditioning hebben onvermijdelijk invloed op de levensduur van ballonnendecoraties.
Te veel (zon)licht kan bij latex ballonnen zorgen voor oxidatie (mat uitslaan van ballonnen) en het afbreekproces op gang brengen. Bij folieballonnen bestaat met name de kans dat de inkt aangetast wordt en dat ze hun glans verliezen. TIP: Bewaar latex ballonnen (bij voorkeur) in het donker of in de schaduw.
Ballonnen gevuld met lucht kunnen prima tegen de kou. Echter bij helium gevulde ballonnen ligt dat anders. Helium is dunner dan lucht en is daardoor meer van invloed op het weer.