Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken. De juiste maling is afhankelijk van welke soort koffie je wilt zetten. Hoe fijner de gemalen koffie is en hoe langer de extractietijd is, des te meer smaakstoffen in je koffie zal worden opgenomen.
Wanneer je de koffie lekker vindt, maar te sterk, gebruik je minder koffie. Doe je niets aan de maalfijnheid, dan smaakt hij niet alleen minder sterk, maar ook een stuk zuurder. Fijner malen is dan dus de oplossing!
Omdat sterkte in principe de verhouding is van opgeloste koffiebestanddelen tot water in uw afgewerkte drankje, is de makkelijkste manier om dit te veranderen de verhouding van koffiedik tot water in uw recept te veranderen . We noemen dit de zetverhouding en we noteren het in termen van hoeveel meer water dan koffie we gebruiken.
Je water is te koud
Het klinkt logisch maar je koffie kan waterig smaken omdat je letterlijk waterig water gebruikt. Water dat niet de juiste temperatuur heeft, kan niet de maximale smaak van de koffie-extractie onttrekken. Te heet en het kan bitter worden, te koud en het smaakt alsof het niet echt wakker is.
Hoe fijner de koffiebonen gemalen zijn, hoe meer weerstand de koffie kan bieden tegen het water en er dus minder water doorheen kan. Er gaat immers ook meer water door kiezels dan door zand. Doordat er meer water door de koffie loopt, rek je de espresso als het ware uit.
Hoe fijner de bonen gemalen zijn, hoe meer cafeïne er in het water vrijkomt. Dus het is veilig om te zeggen dat als het gaat om cafeïne, een fijnere maling resulteert in sterkere koffie , terwijl een grovere maling altijd een zwakkere kop koffie zal zetten.
Om waterige koffie te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het zetproces en ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid koffie gebruikt, de bonen maalt tot de juiste grootte en de juiste hoeveelheid tijd zet . Een andere belangrijke factor om te overwegen is de kwaliteit van het water dat u gebruikt.
Water bij de koffie
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Als er te weinig koffiebonen in het water zitten , krijgt het een flauwe en zure smaak. Als er daarentegen te veel vaste stoffen en oliën uit de koffiebonen in het water zitten, krijgt het kopje koffie een te sterke en bittere smaak.
Je kunt de verhoudingen naar wens instellen, of het nu 1:1,25 is of zelfs 1:0,8 . Dit maakt je koffie aanzienlijk sterker dan de gebruikelijke hete koffie, maar ga ervoor als je daar van houdt.
"Zachte" koffie komt van koffie die niet over- of ondergeëxtraheerd is . Het is belangrijk dat de verhouding van koffie correct is en dat de temperatuur en tijd die gepaard gaat met het zetten geen vreemde smaken afgeeft. Overgeëxtraheerde koffie is vaak "bitter" of "zuur" en kan extreem onaangenaam zijn.
Voor de meest smaakvolle kop raden we aan om 10 gram koffie op 180 ml water te gebruiken. Maar als de op deze manier gezette koffie te sterk is voor uw smaak, voeg dan meer heet water toe . U kunt deze verhouding naar boven of beneden aanpassen, afhankelijk van uw smaakpapillen.
Om koffie met een zwakke smaak te maken, zijn de makkelijkste manieren om meer water toe te voegen, de verhouding van de koffiedik aan te passen, licht gebrande bonen te gebruiken en een kortere trektijd in te stellen . Het zetten van oude bonen of koudere watertemperaturen kan de koffie ook een zwakke smaak geven. Een zwakkere koffie kan een minder bittere en cafeïnehoudende smaak hebben.
Je kunt altijd een beetje melk of room aan je koffie toevoegen om het zuurgehalte te verlagen , aangezien melk en room als zuurtegraadneutralisatoren werken. Als zuivel niet jouw ding is, kan het toevoegen van plantaardige melk aan je koffie ook helpen om de intensiteit van je kopje koffie te verdunnen!
Water wordt in Europa vaak bij koffie geserveerd om het gehemelte te reinigen en de algehele koffiedrinkervaring te verbeteren . Het helpt ook om het lichaam te hydrateren en uitdroging te voorkomen, wat een veelvoorkomend neveneffect kan zijn van het consumeren van cafeïne.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
“Cafeïne stimuleert je nieren, zodat je eerder moet plassen. Dit is vaak al binnen een uur nadat je een kop koffie of thee hebt gedronken.” Naast dat je nieren worden gestimuleerd, werkt de inname van cafeïne ook op de darmen. “Sommige mensen moeten ook eerder poepen na een bakkie pleur.
Om een optimale koffie-extractie te garanderen, moet het water onder het kookpunt zijn. Als de watertemperatuur te hoog is, zal uw koffie bitter smaken - als het te laag is , zal de koffie zuur, smaakloos en waterig smaken.
Een van de meest voorkomende redenen voor waterige koffie is een onjuiste koffie-waterverhouding . Te veel water gebruiken voor de hoeveelheid koffiedik kan leiden tot slappe, verdunde koffie. Als vuistregel geldt dat het wordt aanbevolen om één tot twee eetlepels koffiedik te gebruiken voor elke zes ons water.
Zwakke koffie kan worden veroorzaakt doordat de perkbuis niet goed in de perkput zit . Het kan ook worden veroorzaakt door een ophoping van olie en koffiedik in de percolator. Om het koffiezetapparaat goed te laten functioneren, verwijdert u regelmatig olievlekken en eventueel bezinksel aan de binnenkant met een koffiezetapparaat.
Wij raden een verhouding van 1:15 van koffie tot water aan. Bijvoorbeeld, een pot van 10 kopjes filterkoffie vereist 10 kopjes of 1.700 gram water. Weeg dus 115 gram fijngemalen koffie af. Dat is ongeveer 2/3 van een kopje.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.