De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd. De stoom wordt in de koelemmer weer afgekoeld waardoor de olie ontstaat.
De makkelijkste manier om de geurolie te maken is in het sierflesje van de geurstokjes zelf. Bij bijvoorbeeld een sierflesje van 100 ml, giet u eerst 25 ml geurstof in het flesje, waarna u het flesje afvult met basisolie tot een halve centimeter onder de hals.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Etherische olie is een mengsel van geurstoffen. uit planten, bloemen, kruiden of vruchten. Er kunnen ook synthetische stoffen. Soms zijn deze stoffen gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen en soms op basis van niet-natuurlijke grondstoffen.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Muntolie
Gebruik een paar deciliter neutrale olie, zoals koolzaadolie of arachide-olie, leg daar de munt in en pureer met een staafmixer. Laat even staan en giet daarna door een koffiefilter. Resultaat: knalgroene muntolie.
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Een lavendel geurzakje zelf maken is heel eenvoudig. Snoei de lavendelbloemetjes en laat ze drogen. Vul een buideltje met de gedroogde bloemetjes en klaar. Voor een intensere geur kun je wat etherische lavendelolie toevoegen.
Je kan ook iets meer alcohol toevoegen, maar dat zorgt voor een vrij snelle verdamping en niet per se een krachtigere geur. Eén potje met geurstokjes gaat naar mijn ervaring ongeveer een maand mee, daarna is het effect een beetje weg.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
De bloemen van lavendel bevatten veel etherische olie, voor 1 kg lavendelolie is 100 a 150 kg lavendelbloemen nodig (dit is wel afhankelijk van de soort). Lavendelolie is een etherische olie en is daardoor een 100% natuurproduct. Lavendelolie is te herkennen aan de kleurloos tot lichtgele kleur.
Geurende planten bevatten bepaalde cellen die een sterk geurende substantie aanmaken, dit noemen ook wel de etherische olie van de plant. Deze etherische olie wordt gewonnen door stoom destillatie of het persen van de schil en de olie die we winnen heet essentiële olie.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Gedroogde munt kun je ongeveer 1 jaar bewaren in een afgesloten pot op een donkere en droge plaats. Je kunt munt zowel gedroogd als vers gebruiken. Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. Ook bij courgetten, erwten, tomaten en lamsvlees smaak munt lekker.
De muntaroma wordt gebruikt als smaakstof in de voedingsindustrie. De achtergebleven stoffen in de muntolie worden voor andere doeleinden gebruikt. Het verschil tussen muntolie uit de pepermunt en de kruizemunt is dat er in de pepermunt relatief veel minder menthonen en menthol zit.
Marokkaanse munt of Mentha spicata kan gebruikt worden in mojito, muntthee, muntsaus en kruidenazijn. Doe groene thee in een pot en giet er kokend water over. Laat dit even trekken en giet de thee af, zodat de bittere smaak van de gunpowder verdwijnt.
Het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Deze kan een dodelijke afloop hebben.
“Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, vetiver of ho-hout, ceder en bergamot worden vaak voor het het slapen gebruikt”, tipt aromatherapeut en docent Ellen Wagenaar. “Het is wel belangrijk dat je de geur ook écht lekker vindt, anders lukt het niet om te ontspannen.