Ideaal en met recht klassiek kunstaas. Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Voor shads tot zo\'n 7cm voldoen loodkoppen van 6 tot 15 gram meestal wel. Voor shads van 8 tot 12 cm zit je meestal wel goed met loodkoppen van 8 tot 20 gram.
Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jigkop en klaar ben je. Door de jighead kan je de shad niet alleen ver ingooien maar zinkt hij ook af naar de bodem. Dit betekent dat je over de bodem vist.
Wanneer je met een shad of twister wil gaan vissen kun je dat op verschillende manieren doen. Bij het dropshotten vis je de shad met een enkele haak een stukje boven het lood. In de meeste andere gevallen heb je een jigkop of loodkop nodig om met dit rubberen kunstaas te vissen.
De dreg moet wel groot genoeg zijn om vlees te pakken. De staartdreg mag de actie niet te veel beïnvloeden, maar moet wél vlees pakken. Een algemene regel is dat een shad van ca 12 cm. met een fijn staarteinde, een haakmaat 6 verdient en een schoepstaart van dezelfde maat een 4 nodig heeft om goed de vis te haken.
Uiteraard is het vangen van een snoek ook geen straf, maar je hengel is er niet op berekend evenals je lijn en onderlijn. Daarom is het verstandig wanneer je veel snoekbaars wilt vangen, je te beperken tot de wat kleinere shads van 7 tot 12 cm.
---Albert kanaal in Diepenbeek aan het sas is één van de beste visplaatsen waar ik zeer graag naar toe gaat op einde van de zomer en tegen de winter en voorjaar. Het is er wel niet aangenaam om te zitten, hoge rechte betonen muur van 1.80 m hoog, smalle grasstrook om alles op te stellen en drukke asfalt weg.
Shads van een centimeter of 10 zijn het meest geliefd. Goede shads voor snoekbaars worden onder andere geleverd door een merk als Fox Rage met hun Fox Rage Zander Pro shad, Fox Rage Slick Shad, en Fox Rage Spikey Shad. Maar ook de Iris V-Power en de Iris Popeye van Spro zijn goede vangers.
Het juiste gewicht
Gebruik dus een gewicht, waarmee je gemakkelijk de bodem kunt bereiken. Voor shads tot 10 cm zal 7 tot 10 gram voldoen. Worden je shads groter of heb je te maken met stroming kun je kiezen voor meer gewicht (17 tot 20 gram).
haakmaat 3/0 voor shad van 7,5-9,5 cm. haakmaat 4/0 voor shad van 8-10 cm. haakmaat 5/0 voor shad van 9-11 cm.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Afhankelijk van de stroming kun je kiezen voor een zwaarder of lichter loodje. Het is handig een aantal gewichten bij je te hebben tussen de 15 en 40 gram ongeveer.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Knoop je onderlijnen met een lengte van ongeveer 80cm. Het voordeel hiervan is dat je er nog een stukje af kunt knippen als de eerste paar centimeters beschadigd raken na een flinke dril.
Nadat je de shad hebt ingegooid draai je de lijn strak. Vervolgens haal je de hengeltop met een arm/polsbeweging naar boven zodat deze als het ware 12 of 1 uur aanwijst. Je haalt hiermee de shad naar je toe zodat deze, in lijn met de beweging van de hengel naar boven, een kort sprongetje onderwater maakt (A).
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Uit onderzoek dat wij onder ruim 100 sportvissers hebben gedaan blijkt dat pluggen, spinners, jerkbaits en shads het favoriete snoek kunstaas zijn: Pluggen: vooral pluggen tussen de 10 en 15 centimeter doen het goed voor snoek.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Met een Vlaams visverlof heeft iedereen het recht om te vissen in de waterwegen (bevaarbare waterlopen) waarvan het onderhoud ten laste is van het Vlaamse Gewest. Een bijkomende toelating is nodig voor het vissen in: • De onbevaarbare wateren waar het visrecht aan de eigenaar van de oever behoort.
Het Albertkanaal (Frans: Canal Albert) is een kanaal in België dat Luik verbindt met Antwerpen via steden zoals Genk, Hasselt, Geel en Herentals, en de Maas met de Schelde.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Ruim 40% van de vissers noemt dode visjes en stukjes vis als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits. Hieruit kunnen we opmaken dat snoekbaars kennelijk vaak de voorkeur geeft aan natuurlijk aas.