Het monnikenleven verschilt sterk van het gemiddelde leven buiten het klooster. Innerlijke heelheid en algehele concentratie op God leer je niet op de middelbare school of in je werk. Je zult je hele andere waarden eigen moeten maken. De vorming van een monnik is eigenlijk nooit voltooid.
Monniken en nonnen leven vaak in kloosters die behoorlijk afgelegen liggen maar sommige ook niet. Daar brouwen ze soms bier en wijn, verbouwen ze het land, leren ze kinderen lezen en schrijven en bidden ze dagelijks. Vroeger schreven monniken ook boeken over want de boekdrukkunst was nog niet uitgevonden.
De weg van de meditatie speelt vaak een belangrijke rol in de levensstijl van een monnik. Bij de kloostermonniken is de rust en regelmaat van het kloosterleven uitermate geschikt voor contemplatie en meditatie. Ook veel leken (niet-kloosterlingen) bezoeken kloosters voor de rust die daar ervaren kan worden.
Want de monniken leven naar de regel van de heilige Benedictus (480-547), de grondlegger van het Europese kloosterleven. Dat betekent, onder meer, acht uur bidden, acht uur werken en acht uur rusten per dag.
Om in een klooster te mogen leven moeten monniken drie geloften afleggen: gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. Om in een klooster te mogen wonen moesten de monniken drie geloftes af leggen.
Want het leven van de kloosterling is niet gericht op het stoffelijke maar op het hemelse. In de meeste kloosters wordt geen vlees gegeten. Bij de Trappisten – een van de strengste kloosterordes – staat wel 'Trappistenvlees' op het menu wat wil zeggen: witte of bruine bonen.
“De monniken slapen ieder in een eigen bed. Beddengoed dat bij hun levenswijze past krijgen ze verstrekt van de abt.
Zij leven in een klooster waar zij de hele dag bezig zijn met het geloof: bidden, boeken lezen en boeken overschrijven (zodat de christelijke verhalen bewaard konden blijven). Daarnaast mochten monniken en nonnen ook niet trouwen en geen eigen bezit hebben: alles staat in het teken van het geloof.
Wie na middernacht gaat slapen, heeft 25 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed gaan. En bij mensen die tussen 23.00 en middernacht naar bed gaan, is de kans 12 procent groter.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Ze staan om 3.45 uur 's ochtends op, en beginnen om 4 uur te bidden ("de nachtwake"). Van 5 tot 7 uur is er tijd voor lezing, studie. En zo gaat het door tot 20 uur 's avonds. Elk moment van de dag weet je waar ze mee bezig zijn.
Voor de monniken stond hun kale hoofd symbool voor het zijn van 'een slaaf van God'. Mooie bijkomstigheid is dat het overgebleven haar de vorm van een kroon krijgt. En dat symboliseert weer de doornenkroon die Jezus volgens het Bijbelverhaal op zijn hoofd kreeg toen hij werd gekruisigd.
Een refter of refectorium is de eetzaal in collectieve voorzieningen zoals internaten, kazernes, abdijen of kloosters. Het woord refter is afkomstig van het Latijnse woord reficere dat herstellen betekent, in deze ruimte kon men dus door het eten lichamelijk herstellen.
De Benedictijnse regel, die het leven voor monniken en nonnen regelde, bepaalde dat ze zeven keer per dag en eenmaal per nacht moesten bidden.
De meeste monniken in het Westerse christendom volgen de Regel van Benedictus. Allereerst zijn dat de benedictijnen, maar ook de cisterciënzers en trappisten. Andere monniken zijn de kartuizers en de camaldulenzers.
Een klooster is een groot gebouw waarin gelovigen samen in alle rust en stilte met God, bidden en hun geloof bezig zijn. Kloosterlingen Mensen die in een klooster wonen noemen we kloosterlingen. Kloosterlingen kun je makkelijk herkennen aan hun kleding. Ze dragen meestal een lang gewaad dat zwart, wit of bruin is.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
De kans is groot dat jouw lichaam het niet in een keer een goed idee vindt dat je om vijf uur gaat opstaan. Gun je lichaam daarom meer slaaptijd, zodat het eerder kan wennen aan deze verandering in jouw rime. Slaap je normaal gesproken dus ongeveer 6 uren, probeer dat dan te verhogen naar 8 uren.
Vroeg slapen en opstaan is goed voor je gezondheid en vermindert de kans dat je ziek wordt. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die deze gewoonte je kunnen bieden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat vroeg slapen je geheugen verbetert. Daarnaast hebben mensen die vroeg opstaan meer energie.
Geleerde West-Europese monniken spraken rond de elfde eeuw onder elkaar soms een merkwaardig mengsel van de lokale volkstaal (oudere vormen van Iers, Hoogduits, Engels en misschien ook wel Nederlands) en Latijn.
Het habijt is de dagelijkse kledij van monniken en zusters. Monniken dragen meestal een tuniek: een tot de voeten reikend hemd van iets dikkere, grove stof met een hoofdkap, bijeengehouden door een koord of leren riem. Over die tuniek dragen ze een scapulier.
In de tijd van monniken en ridders was er een landbouwsamenleving en waren de meeste mensen boer.Veel boeren hadden geen eigen grond.Zij leefden en werkten op een stuk land waarover hun heer de baas was. Vaak was die heer een graaf of een ridder die in een kasteel woonde.
Nederlanders slapen het langst van allemaal, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Gegevens van mensen uit meer dan honderd landen leverden een schat aan informatie op over de slaapgewoonten van jong en oud overal ter wereld. Gemiddeld liggen de Nederlanders 8 uur en 12 minuten op één oor.
Kan ik in een boeddhistisch klooster gaan wonen? Ja, in sommige boeddhistische kloosters kun je de monniken helpen als vrijwilliger en kun je een bepaalde periode in het klooster wonen.