Regelmatig zijn er aanslagen of overvallen. Intussen proberen de Irakezen hun leven weer op te bouwen. Ruim 1,5 miljoen mensen leven nog zonder eigen huis en ruim 6,5 miljoen mensen hebben hulp nodig om te kunnen overleven, zoals voedsel, water, rechtsbescherming en huisvesting.
Typisch Irakese gerechten
Dolma zijn bananenbladeren die worden gevuld met verschillende groentes. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, paprika, ui en courgettes. Kebab is ook een gerecht dat veel in Irak wordt gegeten. Al Helawat Jazr is een gerecht dat bestaat uit geraspte wortelen, kardemon, melk, suiker en citroen.
Irak staat bekend om de uitgestrekte woestijnvlaktes met verschillende berggebieden. Vervoer door de woestijnen gebeurd veelal met dromedarissen. In Irak stonden veel tempels en paleizen maar door de oorlogen die het land heeft doorstaan zijn er veel gebouwen verloren gegaan.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
Het reisadvies voor Irak is rood met uitzondering van de Koerdische regio. Reis niet naar de rode gebieden en verlaat deze gebieden als dit veilig kan. Door de politieke crisis is de situatie in Irak erg gespannen. De situatie verandert snel.
Dieren die nog in Irak leven, zijn antilopen, zebra's, buffels, giraffen en gazellen. Ook jakhalzen, hyena's, wolven, hazen en konijnen kun je tegenkomen. Vogels die je kunt zien zijn raven, uilen, gieren, buizerds, eenden, korhoenders, ganzen en patrijzen.
De huidige president Barham Salih.
Ze leven verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Het volk is erg nationalistisch en strijdbaar, mede dankzij hun onderdrukking. Ze hebben nooit een eigen land gehad. De Koerden zijn een van de vele volken die relatief autonoom opereerde in Ottomaanse Rijk.
Visum nodig? | Ja. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen bij aankomst in Irak alleen op Erbil airport een visum kopen.
Jezidi's (ook aangeduid als Yazidi, Ezidi en Yezidi) zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”.
De missie richt zich op het versterken van de Iraakse veiligheidssector. Dat gebeurt via training en advies aan onder meer het Iraakse ministerie van Defensie en militaire opleidingsinstituten. De missie telt totaal ongeveer 600 man.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Officieel is 98% van de bevolking in Iran moslim, waarvan het grootste gedeelte het sjiisme aanhangt. Andere religies, zoals het christendom, jodendom en het zoroastrisme zijn toegestaan, zo lang mensen zich maar aan de wet houden.
In 2022 telt de bevolking van Irak 42.165.000 inwoners. In 1960 woonden er in Irak nog 7.289.753 personen.
De Koerden willen een eigen land, omdat ze een apart volk zijn met een eigen taal, cultuur en religie en omdat ze niet als onderdrukte minderheid willen leven. Hoewel de Koerden onder Saddam Hoessein een autonome regio krijgen, hebben ze te maken met veel geweld. Het bekendste voorbeeld is de gifgasaanval in Halabja.
Eten, heel veel lekker eten. Koken voor tien mensen, terwijl er maar vier mensen aanschuiven. Dat is typisch Koerdisch. Het liefst delen Koerden hun laatste maaltijd met een ander.
Het gebied is etnisch zeer divers. De grootste groep vormen de Koerden, vandaar de naamgeving. In Turks-Koerdistan leven daarnaast ook grote groepen Turken, Zaza en Turkmenen. Op het platteland in Zuidoost-Turkije leven ook nog relatief veel Armeniërs en Arameeërs.
Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.
Wees bewust van het verschil tussen de autonome Koerdische regio van Irak de rest van het land. In het noorden spreekt men bijvoorbeeld overwegend Koerdisch, terwijl in de rest van het land Arabisch de voertaal is.
Tussen 22 september 1980 tot 20 augustus 1988 woedde een oorlog tussen Iran en Irak. In Irak was Saddam Hussayn aan de macht.
Bagdad werd in 762 gesticht door kalief Mansoer onder de naam Madinat as Salam (de Stad van de Vrede), en werd met tussenpozen de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasiden.
De vlag van Irak is een rood-wit-zwarte driekleur met in de witte baan de tekst الله أَكْبَر ("Allahu Akbar" - "God is Groot"). Deze tekst is in Koefisch schrift in het Arabisch geschreven; men moet dit dus van rechts naar links lezen. De hijszijde van de vlag is zoals bij veel Arabische vlaggen aan de rechterkant.
Irak is sinds 1976 ingedeeld in achttien gouvernementen of provincies (muhafazah).