Voordat je wijn pas écht leert drinken en waarderen zul je op meerdere momenten wijn moeten proeven. Zo maak je gelijk kennis met de verschillende wijnsoorten zoals wit, rosé en rood, en bijbehorende smaken. Op deze manier kom je erachter welke wijn je wel of juist niet goed bevalt.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Hoe kan wijn zo snel z'n goede smaak verliezen als de kurk uit de fles is? Dat zit zo: zodra je de fles opentrekt, begint de wijn te reageren met zuurstof uit de lucht. Oxidatie heet dat proces. Als ijzer oxideert, noemen we dat ook wel roest.
Voeg een snufje zout toe aan het glas wijn. Er wordt namelijk gezegd dat een beetje zout de smaken van een goedkope wijn beter in balans brengt en hem daardoor lekkerder laat smaken. Handig, want het zoutvaatje is in ieder keuken wel te vinden. De kwaliteit van je wijn is dus zó op te krikken.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Het op voorhand openen van een fles wijn, staat toe om de wijn even te laten ademen en hierdoor zijn evenwicht kan terugvinden. Zuurstof zorgt er mede voor dat enkele ongewenste geuren vervliegen (we denken hierbij vooral aan reductieve "sulfer" geuren) en de echte aroma's van de wijn de kans krijgen om te ontwikkelen.
Waarom draaien we met een wijnglas? Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon 'Ja' te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Beste witte wijn voor beginners
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.
Start met een soepele wijn
Rode wijn bevat tannine. Hoe meer tannine, hoe bitterder de wijn is. Vaak is een wijn met veel tannine moeilijker te drinken. Begin jij dus net met rode wijn drinken, kies dan voor een wijn met minder tannine.
Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem van het glas op de tafel.
Walsen is in de metallurgie een vormgevingstechniek waarbij een dikke plaat staal of ander metaal door twee of meer walsrollen wordt omgevormd tot vlakke platen, folies of profielen.
Als tijdens de degustatie alle wijntypes worden geproefd begin je best met de droge witte wijnen, gevolgd door mousserende wijn. Daarna de roséwijnen, gevolgd door de lichte fruitige rode wijn en daarop de krachtige rode wijnen.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Wijn decanteren
Het decanteren van (vaak rode) wijn heeft het doel het aanwezige depot van de wijn te scheiden van de wijn zelf. Decanteren kun je dus enkel met wijnen die een depot hebben, dit zijn vaak oudere, rode wijnen en wijnen die een 'sur lie' opvoeding hebben gehad.