Mocht je pup weer op de bank springen, lok hem er weer af met iets lekkers en beloon hem als hij weer met vier pootjes op de grond staat. Als je dit consequent volhoudt zal de pup uiteindelijk gaan begrijpen dat hij niet op de bank mag liggen of springen.
Je kunt dit doen door bijvoorbeeld aluminiumfolie op de bank te leggen. Daarnaast moet je je hond een fijne mand geven. Als hij niet op de bank kan liggen, moet hij een ander lekker plekje hebben. Gaat je hond toch op de bank liggen, stuur hem er dan meteen af en beloon hem wanneer hij op de grond staat.
Dit kun je doen door spullen op de bank te leggen, de kussens naar voren te klappen of zelfs een hekje voor het bankstel te plaatsen. Op deze manier is er simpelweg geen plek voor de hond en zal hij de kans ook niet zo snel zien om op de bank te springen.
Kinderen kunnen heel erg druk zijn en springen op en af de bank. De hond ligt op de bank te slapen, de kinderen springen op de bank en de hond schrikt hiervan en kan eventueel uithalen. Dit zou een reden kunnen zijn om de hond te leren niet op de bank te zitten.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Een straf resulteert meestal in een tijdelijke onderdrukking van het gedrag. Het is dus veel beter om de hond te belonen, en het ongewenste gedrag: Te negeren, vaak dooft het gedrag dan uit; Nog beter is het om de hond een alternatief te bieden, dit alternatief kan dan worden beloond.
Als uw nieuwe hond gedrag vertoont dat u hem wilt afleren, dan werkt dit het beste als u hem niet alleen vertelt wat u niet wilt, maar vooral ook wat u dan wél van hem verwacht. Als u het ongewenste gedrag bestraft, maar de hond niet duidelijk maakt hoe het dan wél moet, gaat hij zelf iets verzinnen.
Pups houden van een fijne zachte ligplek, dus is de bank een aantrekkelijke optie. Wanneer je merkt dat je pup op de bank wil springen en jij vindt dat geen goed idee, duw je pup dan niet abrupt van de bank, maar leid je de pup onmiddellijk af met een speeltje op het moment dat je een springneiging ziet.
Een hond ligt graag op de bank, gewoon omdat de bank zo lekker ligt. Ook geeft een bank een mooi overzicht, zodat je als hond alles goed in de gaten kunt houden. Bovendien ruikt de bank naar het baasje en dat geeft een veilig en comfortabel gevoel.
Honden die graven uit verveling
Je ziet bijvoorbeeld bij puppy's die even alleen zijn geweest, dat ze hun energie proberen kwijt te raken door te graven. Graven kan voor veel honden ook een manier zijn om weer rustig te worden na een stressvol moment, zoals bij honden die last hebben van verlatingsangst.
Een bank van leer is de beste keuze voor een hondenbezitter. De schoonmaak is het meest praktisch omdat hondenharen gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien is leer van een goede kwaliteit van zichzelf sterk en bestand tegen krasjes. Het extra gezinslid mag dan ook gerust een plekje op de bank krijgen.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
Springen, veel galopperen, sprinten en achter ballen aan jakkeren zijn niet aan te bevelen voordat de hond minimaal 9 á 12 maanden oud is en voor de grote rassen kunnen daar gerust nog aan aantal maanden bij opgeteld worden.
Puppies hebben namelijk de neiging om dichter bij het gezicht te willen zijn, als mensen zelf omlaag gaan hoeft de pup niet omhoog. Als je hondje toch op springt moeten ze hem even negeren en zodra hij zich weer netjes met zijn pootjes op de grond staat mogen ze hem weer aandacht geven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Je kan het bevel “wacht” gebruiken als de hond wil eten. Zet het eten klaar, zeg de hond even te wachten en geef daarna een teken waardoor de hond begrijpt dat hij mag eten. Denk daarbij aan een hoofdknik (wel duidelijk genoeg aangeven dan) of zeg “doe maar”.
Mocht je hond dit heel lastig vinden kun je het ook los oefenen van het op schoot springen. Zeg wat je gaat doen, vooral als je gaat klemmen met je armen. Laat je hond naar je toe komen, klem je armen om hem heen en beloon meteen! Je kunt eventueel eerst ook met 1 hand klemmen en met de andere tegelijk voeren.
Een andere manier om je hond te leren om niet tegen bezoekers aan te springen, is door je hond af te leiden. Zodra er visite komt geef je jouw hond iets om te spelen of om op te kauwen. Laat je hond zijn aandacht richten op iets anders totdat iedereen is gearriveerd en rustig is gaan zitten.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.