Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Vooral reuen plassen erg graag waar andere honden al hebben geplast en in de zomer kan dat behoorlijk stinken. Ze moeten het hier ophouden tot ze op een strook gras staan. Niet op de stoep, niet tegen bankjes en lantaarnpalen, niet tegen/in tuinen, niet tegen huizen of gebouwen.
Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.
Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd. Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Waarom plassen honden overal tegen aan? Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Wandelen en voldoende beweging. Wanneer je hond, voordat hij in de bench moet verblijven, niet of niet lang genoeg is uitgelaten, kan dit tot gevolg hebben dat je hond zijn plas of poep niet op kan houden en deze in de bench doet.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Hond rondjes draaien voor het poepen
Zo zou het gras vlakker worden waardoor er een fijne platte plek ontstaat om de grote boodschap op te doen. Of je hond zou de omgeving even willen scannen voor een veilige en vooral rustige poepplek.
Ook kan het zijn dat je de hond wil trainen zodat hij zindelijk wordt. Hiervoor kun je verschillende methoden gebruiken. Eén daarvan is een hondentoilet. Een hondentoilet is een goede aanschaf wanneer je de hond zindelijk wilt maken of als je hond moeite heeft om zijn behoefte buiten te doen.
Geef je puppy na 21.00 uur geen drinken meer. Hierdoor kan je hond zijn plas 's nachts beter ophouden. Als je pup 's nachts minder piept, kun je de bench met je puppy beneden laten staan. Dit kan meestal al na een paar nachten.
Wanneer slaapt een pup 's nachts door? Een pup slaapt 's nachts door als hij moe is, hij een volle maag heeft en zich thuis veilig voelt. De meeste pups zijn echter nog niet een hele nacht zindelijk, het kan dus zijn dat je er 's nachts even uit moet om hem zijn plasje te laten doen.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.