Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen. Bij mensen met overgewicht kan dat een extra voordeel zijn. Het werkt binnen één tot drie uur, waarna de werking vijf tot zes uur kan aanhouden.
Als uw nieren minder goed werken, kan uw arts u een lagere dosering geven. Meestal moet u de tabletten 1 keer per dag innemen, bij uw avondeten. Het kan dat uw arts u adviseert om de tabletten 2 keer per dag te nemen. Neem de tabletten altijd met voedsel in.
Wat doet metformine? Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt, en de bloedglucose in het lichaam dus lager blijft. Daarnaast maakt metformine de spieren gevoeliger voor insuline. Hierdoor kan het lichaam beter suikers opnemen en daalt de bloedsuiker.
Bijwerkingen van metformine zijn: klachten van uw maag en darmen, zoals misselijkheid en diarree. hoofdpijn. vermoeidheid.
Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust.
Het gewichtsverlies is gemiddeld minder dan 2 kg. Dit is vergelijkbaar met het gewichtsverlies bij GLP-1-agonisten, acarbose en metformine. Voor een betere controle van het HbA1c is een gewichtsverlies van 5 tot 10% nodig, bij een gewicht van 90 kg komt dit neer op 4,5 tot 9 kg.
Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen. Bij mensen met overgewicht kan dat een extra voordeel zijn. Het werkt binnen één tot drie uur, waarna de werking vijf tot zes uur kan aanhouden. De verschijnselen van diabetes nemen geleidelijk af.
Omdat de werking van metformine net van die zuurstofdeeltjes afhangt, verhinderen antioxidanten het levensverlengend effect.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Het verschil in levensverwachting is op 65 jarige leeftijd minder groot, maar bedraagt voor mannen nog steeds acht en voor vrouwen negen jaar. Bij zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 2 is de levensverwachting ongeveer vier jaar korter en dit verschil neemt op 65 jarige leeftijd af tot ruim twee jaar.
Metformine mag worden voorgeschreven (bij ook afwezigheid van andere contra-indicaties) tot een maximale dosis van 2dd 1000mg, onder controle van het ALAT (jaarlijks laten bepalen). Alcoholgebruik, ook om andere redenen, beperken tot maximaal 2eh / dag.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Metformine is het meest gebruikte orale bloedglucoseverlagende middel ter wereld en het middel van eerste keuze voor de behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 2. Bij overdosering kan het echter lactaatacidose veroorzaken, die zich manifesteert door buikpijn, braken en diarree.
Metformine moet worden vermeden als de nieren te slecht werken. De bloeddruk mag maximum 140/90 mmHg bedragen. Als je bloeddruk te hoog is, zal je arts je bloeddrukmedicatie aanpassen. Bij eiwitverlies in de urine start men zelfs bij een normale bloeddruk met een bepaald type bloeddrukmedicatie (ACE-remmers).
Voldoende beweging. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je diabetes. Beweging zorgt er namelijk voor dat cellen beter reageren op insuline. Verder helpt het de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en helpt het met afvallen of om overgewicht te voorkomen.
Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Metformine wordt zowel gegeven bij diabetes type 2 als bij zwangerschapsdiabetes. Bovendien wordt het ook gebruikt bij het polycysteus-ovarium syndroom (PCOS).
DPP4-remmer. Je behandelaar schrijft een DPP4-remmer voor als: Je metformine of SU-derivaten niet goed verdraagt. Metformine of SU-derivaten niet goed werken.
Bij lactaatacidose kunnen spierpijn, toenemende sufheid, maagdarmklachten, dyspneu, hypothermie, hypotensie of coma optreden.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Als u stopt met de pillen kan uw bloedsuiker hoger worden. Let in de eerste 2 weken goed op klachten van een hoge bloedsuiker.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Metformine zorgt ervoor dat het lichaam gevoeliger wordt voor de insuline die het nog maakt. Hierdoor dalen de bloedglucosewaarden. Ook zorgt het ervoor dat het lichaam GLP-1 maakt.