De meeste sporten zijn nu te zwaar, maar als je ze (erg) rustig aan doet, kun je veel sporten nog wel tot aan het eind van je zwangerschap doen. Het is wel heel goed om tot de laatste dag gewoon rustig te blijven wandelen, fietsen en zwemmen: maar let wel op dat je niks forceert!
Ga, als het weer het toelaat, een paar keer per week even buiten wandelen. De frisse lucht zal je energie geven, je bloed laten circuleren en pijnklachten verminderen die je misschien hebt.
Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de beweegnorm om 10.000 stappen per dag te zetten.
Wandelen helpt je houding te verbeteren en voorkomt zo pijn in de onderrug door alle spieren van de buik en rug te versterken. 6. Hoe meer ruimte de baby inneemt in je buik, hoe trager je spijsverteringsstelsel wordt. Constipatie komt ook meer voor aan het einde van de zwangerschap.
Het eerste trimester van de zwangerschap is ongetwijfeld het zwaarste, zeker op het werk. Vermoeidheid, misselijkheid, stress … De typische kwaaltjes maken het moeilijk om het een hele dag vol te houden. We geven graag advies over hoe je bij een prille zwangerschap je dagen op het werk doorkomt.
Je buik in het derde trimester
Je buik groeit nog steeds. In het derde trimester gaat dit wel wat minder hard dan in het tweede. Je komt nog zo'n 4 kg aan. In deze fase wordt je buik zo groot, dat deze in de weg gaat zitten.
De meeste sporten zijn nu te zwaar, maar als je ze (erg) rustig aan doet, kun je veel sporten nog wel tot aan het eind van je zwangerschap doen. Het is wel heel goed om tot de laatste dag gewoon rustig te blijven wandelen, fietsen en zwemmen: maar let wel op dat je niks forceert!
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten elektrisch fietsen of wandelen aan een goed tempo, of zwemmen.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Het is heel gezond om te blijven sporten gedurende die 9 maanden. Blijf dus lopen tijdens de zwangerschap. Ideaal is minimaal 3x per week gedurende minimaal 50 minuten. Matig intensief is bij gezonde vrouwen geen probleem, maar overdrijf niet.
Doe dingen lekker in je eigen tempo en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Rust en je goed voelen is op dit moment het allerbelangrijkste! Dit is meestal wel gemakkelijk, omdat de meeste zwangere vrouwen naarmate de bevalling nadert erg in zichzelf keren. Maak jezelf niet iedere dag gek met: dit kan dé dag zijn!
Waarschijnlijk voel je nu meer schuivende bewegingen, hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. Het is wel belangrijk dat de frequentie van de bewegingen van de baby ongeveer gelijk blijft: je hoort de baby nog steeds meerdere keren per dag te voelen bewegen.
Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling
Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag 'moeten' eten voor het gewenste resultaat.
Voedingstips voor het derde trimester:
Eet iets meer eiwitten om je te verzadigen. Zak iets terug in je hoeveelheid koolhydraten per dag. Eet geen zoet fruit zoals bananen, ananas en mango maar kies voor grapefruits, groene appels en allerlei soorten bessen. Eet kleine hoeveelheden in 4 a 6 maaltijden per dag.
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Voldoende bewegen is voor iedereen een must, ook voor zwangere vrouwen. Blijven bewegen is erg belangrijk: je spieren blijven sterk en soepel, je voelt je beter en fitter, je hebt minder kans op spataders, aambeien of verstopping. Na de geboorte is wandelen de beste activiteit om je lichaam rustig aan te sterken.
Het doen van isometrische oefeningen wordt in sommige richtlijnen ook sterk afgeraden. Met andere woorden: houd je adem niet in tijdens het sporten. Blijf altijd ademen. Denk bijvoorbeeld aan een plank of een hollow body hold of een zware squat.
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!
Sommige artsen adviseren om geen seks meer te hebben in de laatste maand van de zwangerschap, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Andere artsen zeggen dat seks in de laatste maand juist wel kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken.
Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram. Qua grootte kun je hem vergelijken met een snijbiet en qua gewicht met een pasgeboren lammetje.