Ontdooien in de koelkast De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd. Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen. Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Stap 4 | Vriezer ontdooien
Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips: Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.
Er zijn verschillende manieren om te ontdooien: in de koelkast, onder koud stromend water, op het vuur of in de oven of magnetron. Weer verwarmen doe je in de oven, op het vuur of in de magnetron.
Als je frigo niet meer voldoende koelt, dan is dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een storing in het netsnoer, kapotte of versleten deurrubbers, ijsvorming aan de binnenkant, een defecte thermostaat, gebrekkige luchtcirculatie, een defecte compressor of door een verlies aan koelgas.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden. Gemalen producten zijn veel gevoeliger voor bederf.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Koelkast ontdooien: hoe lang duurt dat? Het duurt een paar uur om je koelkast te ontdooien, afhankelijk van de hoeveelheid ijs in je koel-vriescombinatie.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid. Herhaal deze stap indien nodig.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren. Zet kliekjes binnen 2 uur in de koelkast of vriezer.
Je kan spaghettisaus erg lang, tot 2 jaar toe, bewaren. “Zolang de temperatuur van de diepvries lager is dan - 18 graden zit je goed. In de saus zitten heel wat aromacomponenten die de ranzigheid van de oxidatie maskeren, waardoor de smaak en de textuur van de spaghettisaus relatief hetzelfde blijft.
- Wanneer je weinig tijd hebt, kan je het goed verpakt in een schaal koud kraanwater, gewoon op het aanrecht laten ontdooien (in ruim een uur); - Als je een ontdooiplaat hebt kan je die prima gebruiken voor platte lapjes. Deze ontdooien dan redelijk snel, ook gewoon op het aanrecht (vaak al binnen een half uur).