Veranderingen in het werkpatroon moet een werkgever zo tijdig mogelijk meedelen. Bij collectieve regeling kan worden afgesproken wat daaronder verstaan moet worden. Als deze afspraken niet gemaakt zijn moet een werkgever dit werkpatroon minstens 28 dagen van tevoren aan de werknemers bekendmaken.
Informeert jouw werkgever je niet op tijd? Dit kan je eraan doen! In de cao horeca staat vastgelegd dat je werkgever het rooster ten minste drie weken van tevoren bekend moet maken.
Sinds 1 januari 2016 kunt u uw werkgever vragen om verandering van uw werktijden. Hiervoor moet u wel minimaal 26 weken bij uw werkgever in dienst zijn. U moet de aanvraag 2 maanden van tevoren doen. Behalve bij een onverwachte situatie.
Voorwaarden om uw werkuren te kunnen wijzigen zijn: U werkt bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers. U bent minimaal een halfjaar (26 weken) in dienst. U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.
Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen. Dus als je nee zegt, mag je in principe niet ingeroosterd worden. Vrije dagen zijn er namelijk om tot rust te komen.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen. Hier moet hij wel een goede reden voor hebben en de aanpassing in het rooster moet redelijk zijn.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Voorgaande kan betekenen dat een medewerker op een vaste vrije dag per week aanspraak kan maken, wanneer persoonlijke omstandigheden daartoe voldoende redenen geven en de mogelijkheden van de werkgever dit toelaten (gezien de huidige personeelsbezetting).
De werkgever kan aanvaarden, of weigeren.Een weigering moet binnen de maand schriftelijk en gemotiveerd aan de werknemer bezorgd worden. Uiteraard kunnen werkgever of werknemer ook in gesprek gaan over de modaliteiten van de vierdaagse werkweek.
Veel managers delegeren de meeste taken in het roosterproces doorgaans aan de planners en direct leidinggevenden. Soms dragen managers de verantwoordelijkheid voor het accorderen van het afgesloten rooster in de administratiefase, maar meestal berust deze verantwoordelijkheid bij de direct leidinggevende teamleider.
In de cao staat dat de werkgever een werktijdenregeling vast stelt. Deze werktijdenregeling geldt dus op organisatieniveau. De cao bepaalt dat de werktijdenregeling een standaardregeling en bijzondere regeling kan bevatten: De standaardregeling geldt voor de werknemers die zelf hun werktijden bepalen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Urenregistratie verplicht voor werknemers in de EU
Dus: als werkgever ben je verplicht een tijdregistratiesysteem hebben en gebruiken. Lidstaten horen aan werkgevers op te dragen om zowel de dagelijkse als wekelijkse arbeidstijden te registreren.
' Ook als er geen wijzigingsbeding is afgesproken in een contract of cao mag een werkgever (in sommige gevallen) werkdagen veranderen of werktijden aanpassen. Maar ook hier geldt dat dit alleen gevraagd kan worden als het verzoek goed onderbouwd is en er rekening gehouden wordt met de belangen van de werknemer.
Oproep intrekken
Dan moet uw werkgever dit minimaal 4 dagen van tevoren tegen u zeggen. Soms geldt een cao. Dat kan u in uw arbeidsovereenkomst opzoeken. In de cao kan een andere termijn staan.
Je werkgever mag niet zomaar je vakantieaanvraag weigeren.Deze mag dat alleen doen wanneer er goede redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als je niet voldoet aan de voorwaarden die de werkgever heeft opgesteld. Denk aan het op tijd indienen van je vakantieaanvraag of het aantal dagen dat je afwezig bent.
Je recht op pauzes en rusttijden
Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
In sommige situaties mag je werkgever jouw vakantieaanvraag weigeren.Hij mag alleen weigeren als het bedrijf door jouw verlof in grote problemen komt. Hij altijd goede redenen geven voor zijn weigering.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Je hebt recht op een overwerkvergoeding als je maximaal salarisschaal 10 hebt. Als je aansluitend op je dagelijkse werktijd overwerkt heb je recht op de overwerkvergoeding als je: minimaal 15 minuten overwerkt op een werkdag korter dan 4 uur; minimaal 30 minuten overwerkt op een werkdag van 4 uur of meer.
In de file staan kost tijd. Die tijd komt in de meeste gevallen niet voor rekening van de organisatie, maar van de werknemer. De reistijd van huis naar werk en terug, valt namelijk niet onder arbeidstijd.
Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.
Indien u niet volledig aan de functie-eisen voldoet kan uw werkgever behalve ontslag ook een functiewijziging als optie nemen. Het gaat er in feite om dat u wordt teruggezet in een lagere functie tegen een lager salaris. In deze situatie is sprake van een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.