Bij het uitfilteren van medicijnen kun je het kool zo'n 12 uur in de bak laten zitten en dan weer verwijderen. In die periode zijn dan de medicijnen al wel geabsorbeerd. Het kool kun je dan droog bewaren tot de volgende keer.
Afhankelijk van het gebruik is het meestal voldoende om de filter met actieve koolstof een of twee keer per jaar te vervangen.
Jeuk: de behandeling is meestal langdurig, afhankelijk van de aandoening die de jeuk veroorzaakt. Diarree: gebruik dit medicijn niet langer dan enkele dagen. Immers, niet alleen schadelijke stoffen verlaten met het actieve kool het lichaam, maar ook nuttige stoffen, zoals vitamines en enzymen.
De kool wordt onder druk gebracht en de zuurstof wordt verwijderd. Vervolgens wordt de kool verhit en krijgt het kleine poriën en openingen. Hierna is het actieve kool geworden en deze actieve aquarium filter kool kan met de kleine poriën veel afvalstoffen opvangen.
Zeoliet en actieve kool absorberen de schadelijke stoffen in het vijverwater. Stoffen als ammoniak, fosfaat, organische afval, maar ook (restanten van) geneesmiddelen worden geabsorbeerd en opgeslagen in dit filtermateriaal. Door deze werking worden ze ook wel chemische filtermedia genoemd.
U gebruikt ca. 10 liter zeoliet per 5000 liter water. Heeft u koi karpers, gebruik dan 20 liter zeoliet per 5000 liter vijverwater. U dient zeoliet eens in de 2 à 3 maanden te vervangen, het is dan verzadigd en kan niet meer absorberen.
U haalt de zeoliet uit het water, en stopt deze terug in de meegeleverde draagemmer. U voegt hier een 5% keukenzoutoplossing (50 gram natriumchloride op 1 liter water) aan toe. Laat dit 24 uur staan zodat het zeoliet is geregenereerd zodat het vervolgens en kan weer stoffen absorberen.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Het aantal liters per uur
Voor een gezonde doorstroming wordt doorgaans 5 x de inhoud van het aquarium gerekend. Dus stel je hebt een aquarium van 200 liter, dan zou je filter zo'n 1.000 liter per uur moeten verpompen.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Het is een veilig medicijn, mits je het goed gebruikt. Etenswaren met actieve kool bevatten een lagere dosis dan het medicijn, maar als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Actieve kool bindt zich namelijk ook aan andere goede stoffen.
Acute diarree:
3–4 capsules of 6–9 tabletten per keer, maximaal 12 capsules of 27 tabletten per dag.
Bij diarree zorgt actieve kool ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken aan elkaar gebonden worden en via de ontlasting het lichaam verlaten. De actieve kool reinigt de darmen en verwijdert de oorzaak van de diarree. Hierdoor gaat het lichaam weer normaal functioneren.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand. Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Vanaf 60 liter raad ik een extern filter aan. Okay dus welk aquariumfilter is het beste voor jou? Om het stappenplan tot een succes te brengen zou je al snel voor een buitenfilter kiezen. Voordelen zijn het grotere filteroppervlak en dat ze geen ruimte innemen in jou aquarium.
Stroming in het aquarium wordt bereikt door de uitstroom van het filter en door het eventueel toevoegen van een stromingspompje. Wij raden aan om bij een stevig beplant aquarium de inhoud van het aquarium minimaal 3 keer per uur te filteren. Iets meer is zelfs nog beter.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Zeoliet verwijdert zware metalen en gifstoffen
Het verwijdert zware metalen & gifstoffen: gemicroniseerd Zeoliet heeft de perfecte moleculaire structuur voor het vasthouden en verwijderen van zware metalen uit het lichaam zonder dat het gezonde ionen en mineralen verwijdert.
Door de hoge ionenuitwisseling capaciteit van zeoliet bestaat de mogelijkheid, de niet gewenste materialen uit het water te verwijderen. Het zeoliet mineraal verbetert ook de hardheidsgraad van het water, waarin de ionenuitwisselingsprocessen tussen natriumionen en magnesium evenals calciumionen plaatsvinden.
Zeoliet gaat dus de gehele levensduur van je vaatwasser mee. Het mineraal moet echter wel steeds opnieuw worden voorbereid. Hiervoor wordt het tijdens de reinigingsfase verhit. Het vocht dat tijdens het laatste droogproces is opgeslagen wordt dan afgegeven, dit helpt bij aan het verhitten van de vaat.