Verwarm de Airfryer voor en bak de bollen per 4 stuks op 200 graden in 10 minuten. Draai de Airbollen na 5 minuten om. Dien op met poedersuiker.
Oliebollen in de airfryer
Niet voor het maken van oliebollen (hier komt toch echt vet bij kijken), maar om ze op te warmen. Dit doe je door de oliebollen in de Airfryer te stoppen op 150 graden voor 3 minuten.
Oliebollen opwarmen in airfryer
Zet de airfryer aan op een temperatuurstand tussen de 150 en 180 graden. Je kunt de oliebollen er vervolgens gelijk ingooien. Je hoeft dus niet te wachten tot de airfryer warm is. Laat de oliebollen ongeveer 3 minuten in de airfryer, zodat ze volledig zijn opgewarmd.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving. De oliebollen (5 stuks) 30 seconden verwarmen op 750 watt.
Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C). Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen in de magnetron kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op vandaag (of gisteren) opgegeten te hebben. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
En wil je dit opwarmen in je airfryer? Dat kan, schep je maaltijd over in het bakblik en warm het op 150 graden op in je airfryer. Roer het wel af en toe door en let op dat je rijst of pasta niet uitdroogt of verbrand. Je kan je bakblik afdekken met een spatdekseltje.
Oliebollen ontdooien en opwarmen
Het lekkerste smaken ze als u ze even oppiept in de oven of magnetron. De oven is de smakelijkste keuze, want de bollen worden zo niet alleen lekker warm, ze krijgen ook hun krokante korstje terug. Leg ze daarvoor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.
Oven: voorverwarmen op 200 graden, circa 6 minuten opwarmen. Airfryer : voorverwarmen op 200 graden, circa 4 minuten opwarmen. Magnetron: niet doen!
Snelle antwoord: In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om olie te gebruiken in je airfryer. Behalve bij verse of onbehandelde etenswaren. Doe dan een eetlepeltje olie over je gerecht. Kies voor een neutrale olie zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie.
Er zijn twee mogelijkheden om oliebollen te bewaren: in een afgesloten bak of zak of in de vriezer. Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel.
Want een warme oliebol is toch echt het lekkerste. Je kunt ze opwarmen in de oven of magnetron. Het levert verschillende resultaten op. Want na opwarmen in de oven krijgt de oliebol (of Klinkie) weer een mooi krokant korstje.
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam.
Bewaaradvies oliebollen (beslag)
Bewaar de oliebollen niet langer dan 24 uur in de koeling. Om ze warm te serveren kun je de oliebollen opnieuw verwarmen in de oven of magnetron. De horeca is in de loop der jaren behoorlijk veranderd en zo ook de bijbehorende wet- en regelgeving.
Verpak de oliebollen in een diepvrieszak of in een diepvriesbak. Denk erom dat het luchtdicht afgesloten moet worden. Plak er een etiket op en schrijf daar de naam en de invriesdatum op. Leg de oliebollen in de vriezer en laat deze minimaal 24 uur invriezen.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.
Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30°C. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot zo'n 180°C gebruikt worden.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen. Daarnaast kunnen deze oliebollen ook te vet zijn. Schep de oliebak minder vol als je deze onvoldoende op temperatuur kunt houden. De baktijd van een oliebol is gemiddeld 6 minuten, afhankelijk van het gewicht.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.