Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit. Eet je zeewier als groente, varieer dan met andere groenten.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
Door dagelijks een of twee keer zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu.
Zeewier: weinig calorieën, veel voedingsstoffen
Slechts 30 calorieën per kopje, maar rijk aan calcium, jodium, magnesium, ijzer en de B-vitaminen. Zeewier is tevens een goede bron voor EPA, een omega 3 vetzuur, en thiamine en niacine.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Bovendien bevatten zeewieren veel vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's.
Wat maakt zeewier zo gezond? “Er zitten veel essentiële voedingsstoffen in die we in ons Westers dieet tekortkomen. Denk aan vitamines, mineralen, vezels en omega-3's. Daarnaast bevat zeewier een groot aantal unieke stoffen, waaronder een aantal antioxidanten, waarvan bewezen is dat ze je lichaam in topvorm houden.”
Thee met Wakame zeewier is heel erg gezond en bevat stoffen die je kunnen ondersteunen bij het ontgiften van je lichaam. Wakame was vroeger alleen te vinden in Aziatische wateren, tegenwoordig ook aan beide kusten van de Verenigde Staten, Centraal-Europa, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Korea, Japan en China.
Zeewieren vallen onder de macroalgen, zij worden ook wel de planten van de zee genoemd. We kunnen ze goed verteren en kunnen daarom ook vers worden gegeten.
De ietwat zoete smaak van de groente brengt de zoute smaak van zeewier in balans. Ben je juist gek op de hartige smaak van zeewier? Combineer het dan met ingrediënten die ook een umami-smaak hebben, zoals tomaat, shiitake en sojasaus.
De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.
Hoe lang kun je zeewier bewaren? Gezouten verse wier kun je een paar weken bewaren in de koelkast in een luchtdichte afgesloten pot. Na het spoelen doe je het weer in een luchtdichte afsluitbare pot. Als je eruit hebt gepakt wat je nodig hebt, blijft het wier nog 3 à 4 dagen goed.
Zeewier en verzorging: verzorgende kwaliteiten zeewier
Het uitwendige gebruik van zeewier kan helpen de huid te verstevigen, te ontgiften en/of te tonifiëren. Sommige stoffen worden, na op de huid te zijn aangebracht, eerst door de buitenste lagen van de huid (epidermis) via de poriën geabsorbeerd.
Hoewel je vrijwel alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten wel degelijk smakelijker dan andere. Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn, terwijl andere beter vers of licht gestoomd gegeten kunnen worden.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet.
Zo kun je het over soepen, salades en Japanse rijstgerechten verkruimelen ter garnering. Nori is een belangrijk onderdeel van furikake – een typisch Japanse smaakmaker van zeewier, gedroogde vis en sesam die je over verschillende gerechten kunt strooien. In de winkel vind je ook verschillende snacks gemaakt van nori.
In Japan en Korea wordt veel zeewier gegeten en in Europa wordt het steeds populairder. Het kan als groente worden gegeten, en gebruikt als decoratie en als smaakmaker. In sushi worden strookjes roodwier (Nori) gebruikt. Japanse zoutjes worden vaak ook met wat zeewier bedekt om ze een pittige smaak te geven.
Een langdurig gebruik van teveel aan jodium kan ook schadelijk zijn en kan leiden tot een schildklier die te snel werkt: hyperthyreoïdie. Dit gaat vaak gepaard met klachten van vermoeidheid, gejaagdheid, hartkloppingen en zweten.
Bijna alle eetbare zeewieren behoren tot de groepen groenwieren (zoals zeesla), bruinwieren (zoals kelp en wakame), en roodwieren (zoals dulse en nori). Je kunt ze zien als 'groenten van de zee'. Ze groeien daarbij op verschillende dieptes.
Spirulina PUUR voor paarden en honden zijn gedroogde algen, een natuurlijke bron rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en Omega-3 vetzuren. Deze algen/zeewier hebben een intense groen blauwe kleur.
Zeewier is een uitstekende bron van mineralen zoals jodium, calcium, ijzer en magnesium, evenals vitamines zoals vitamine A, C en E. Bovendien bevat het waardevolle antioxidanten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezond spijsverteringssysteem.
Ingrediënten van Zeewier Snack
Zeewier is rijk aan jodium, calcium, magnesium en vitamine C, waardoor het bijdraagt aan een gezonde schildklierfunctie, sterke botten en een versterkt immuunsysteem. Daarnaast is het een natuurlijke bron van omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde hart- en hersenfunctie.