Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Spreek met jezelf en je partner af hoelang jullie de peuter laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 15 minuten. Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen.
Als je 10 tot 15 minuten hebt geprobeerd om je baby te kalmeren, is er niets op tegen om je baby in zijn bedje te leggen en even te laten huilen. Het is normaal dat een kind een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen/huilen.
Alle baby's huilen.
In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag.Daarna neemt het weer af tot gemiddeld 1 uur en 10 minuten per dag rond de 3 maanden.
Voor het huilen gedurende de nacht kun je de regel aanhouden dat je je kind bijvoorbeeld maximaal 5 of 10 minuten laat huilen voordat je gaat kijken. Huilt ze langer, dan leg je haar zonder aandacht te geven (niet praten/zingen of oogcontact) terug in bed en je gaat gelijk weer weg.
Als uw baby eenmaal gewend is in zijn eigen bed te slapen en u uw baby op tijd naar bed brengt, valt hij meestal na een redelijke tijd zelf in slaap. Gaat uw baby huilen als u hem in bed legt, dan kan dit komen door de verwerking van prikkels. Daarna zal hij in slaap vallen.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen.
Het wil zeggen dat je baby in jouw buik een bepaald ritme had en dat de avond het moment was waarop hij meestal wakker en onrustig was. Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen.
Dat komt omdat je kindje - hoe kort het slaapje ook is- een powernap heeft gedaan en dus de piek van moeheid heeft weg geslapen. Je kindje is nog wel moe, maar voelt zich niet meer moe. Ons advies? Kort de wakkertijd naar het volgende slaapje wat in en dan weer een kans.
In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en kan een ontroostbare huilbui veroorzaken.
Meestal is het huilen na één of twee uurtjes wel over. Toch kan het ook wel eens vier tot zes uur duren. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Als de huiluurtjesperiode eenmaal verleden tijd is, slaapt de baby meestal langer en beter.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Men spreekt volgens de definitie van Wessel van excessief huilen wanneer een gezond en goed gevoed maar prikkelbaar kind perioden van irritatie, jengelen of huilen laat zien van tenminste 3 uur per dag en gedurende minimaal 3 dagen per week voor een periode van ten minste 3 weken achtereen (Wessel 1954).
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind. Hoe kun je als ouder het beste omgaan met scheidingsangst?
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.