Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
De droogtijd van de tussenlaag bedraagt in de regel minimaal 16 en maximaal 36 uur, bij een gemiddelde temperatuur van 20°C. Deze droogtijden zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Over het algemeen houden wij een gemiddelde droogtijd aan van circa 20 uur.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
24 uur is de cement dekvloer beloopbaar, maar niet droog. Het drogingproces verloopt met ongeveer 1 centimeter per week. De droogtijd kan worden verkort door een verharder aan de mortel toe te voegen. Is de cement dekvloer droog, dan kan deze op verschillende manieren worden afgewerkt.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
De droogtijd van de toplaag is ongeveer 36 uur, maar als de toplaag droog is, kunt u hem nog niet belasten. Daarvoor moet de garagecoating namelijk eerst volledig uitgehard zijn. Ook de uithardtijd staat vermeld op het blik of in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Een polyurethaan vloer is bij normaal gebruik niet giftig. Dit wordt vaak gedacht, omdat er bij de verwerking van polyurethaan wel schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra de polyurethaan vloer volledig is uitgehard, is de vloer niet meer giftig.
Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. Soms wordt een richtlijn van twaalf uur aangehouden, maar de meeste experts kiezen voor de veiligere optie van 24 uur. Je kunt zelf uitrekenen hoe snel de vloer droog zal zijn. Dit kun je doen door de dikte van de laag keer twaalf te doen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
De reden hiervan is verontreiniging of vettigheid van het te behandelen oppervlak. Om dit te voorkomen zorg je dat de ondergrond goed is ontvet. Gebruik hier aceton of water en ammoniak voor. Als het resultaat toch niet strak is geworden laat de epoxy dan 24 uur uitharden.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Een epoxy gietvloer is een zelfnivellerende gegoten vloer op basis van epoxy, een kunststof polymeer. Samen met polyurethaan is het één van de bekendste materialen om een naadloze gietvloer te plaatsen. Door de geringe dikte (2 à 3 mm) zijn ze zowel geschikt bij nieuwbouw als renovatie.
Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine. Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer.