Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Plantaardige 'dranken' zoals notendrank, rijstdrank, ... bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor de groei en de ontwikkeling van het kind.
Je kind krijgt bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 12 à 18 maanden.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten. Verse en houdbare melk kan allebei.
Het voedingscentrum adviseert voor een peuter 300 cc zuivel per dag, dus dat is inclusief yoghurt, boter, kaas etc.. Melk heb je nodig voor je botten, maar dan heb je daar ook voldoende vitamine D bij nodig.
In koemelk zit veel calcium en vitamine B2 en B12. Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei van je kind. Zo zorgt calcium er onder andere voor dat je kind: sterke botten en tanden krijgt en houdt.
Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Plantaardige 'dranken' zoals notendrank, rijstdrank, ... bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor de groei en de ontwikkeling van het kind.
Jij hebt voldoende aan 450 ml melk(producten), maar je kind in de groei heeft dagelijks 600 ml zuivel nodig. In melk zitten namelijk nuttige voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamines. Belangrijk voor de groei!
Tot 3 jaar geef je best groeimelk zonder toegevoegde suiker en aroma's aangevuld met volle melkproducten, tot 4 jaar volle melkproducten en vanaf 4 jaar halfvolle melkproducten.
Wanneer je flesvoeding geeft, heeft je baby opvolgvoeding nodig vanaf 6 maanden. De ijzervoorraad die hij tijdens je zwangerschap heeft opgebouwd, raakt dan op. Je kindje heeft de extra voedingsstoffen in opvolgvoeding nodig tot hij 1 jaar oud is.
Hoe lang geef je flesvoeding? In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig.
Het consultatiebureau en het Voedingscentrum zijn duidelijk: als je baby 1 jaar oud is 'moet' je overgaan op koemelk. Natuurlijk is moedermelk het allerbest voor je baby en als je in staat bent om en ter wille dat te geven is dat het beste, maar opvolgmelk is 'uit den boze'.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven.
Gezondheidsrisico's. Ook kan het gezondheidsrisico's met zich meebrengen om er te lang mee door te gaan. Kinderen die hun fles liggend drinken, hebben namelijk meer kans op oorontstekingen.
Opvolgmelk of koemelk
In koemelk zit teveel eiwit en te weinig ijzer om een baby volledig mee te voeden. Dit wordt daarom afgeraden omdat dit voor tekorten kan zorgen of juist een teveel aan eiwit waardoor een baby erg ziek kan worden.
Vanaf de eerste verjaardag van je baby kun je stoppen met opvolgmelk. Hij kan nu gewone halfvolle melk drinken (300 ml per dag). Speciale peutermelk is niet nodig. Als jij en je baby dat willen, kun je natuurlijk borstvoeding blijven geven.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Kleuters (3-6 jaar)
De aanbevolen hoeveelheid zuivel is 350-500 ml melk en melkproducten per dag.
Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben elke dag 1.000 ml vocht per dag nodig. Naast hun dagelijkse portie melk, kies je bij voorkeur voor mineraalarm, niet-bruisend water. Kinderen tussen 4 en 8 jaar hebben elke dag minstens 1,3 l vocht nodig. Kinderen van 9 tot 13 jaar hebben nood aan 1,4 liter water per dag.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Als er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt. Is zuivel gezond? Is zuivel gezond? Ja, want melk en melkproducten leveren veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12 en relatief weinig energie.