Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Hoe lang je kunt luisteren zonder schade op te lopen, verschilt per persoon en is afhankelijk van leeftijd, of je al gehoorschade hebt en hoe gevoelig jouw oren zijn. Het is dus niet te zeggen hoe lang je 'veilig' naar een x aantal decibel kunt luisteren zonder gehoorschade op te lopen.
De accu van de AirPods (Pro) gaan zo'n 4 tot 5 uur mee bij normaal gebruik. Dankzij de oplaadcase die ook een batterij bevat kun je de luistertijd opkrikken naar 24 uur. Wanneer je de AirPods 15 minuten oplaadt in de case kun je daarna weer 3 uur muziek luisteren.
Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Er zijn meerdere onderzoeken over slaap in combinatie met muziek. Over het algemeen wordt er gesproken over een positief effect van muziek op slaap. Niet alleen val je sneller en rustiger in slaap door muziek te luisteren maar het is het voor de algehele kwaliteit van de slaap ook positief.
OORDOPJES EN OORONTSTEKING
Niet alleen de ophoping van oorsmeer kan een oorontsteking veroorzaken. Wanneer je je oordopjes gedurende een langere tijd gebruikt, groeien er ook steeds meer bacteriën op die op hun beurt ook weer voor een ontsteking in het oor kunnen zorgen.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Geen bewijs voor gevaar
Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico's van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Ongeveer 1 op de 10 jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep of suis in z'n oren. En het worden er steeds meer, zegt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. Vijf jaar geleden had nog maar 5 procent last van oorsuizen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Trek aan je oorlellen om de oordopjes op hun plaats vast te zetten. Zodra je een oordopje losjes in elk oor hebt, pak je je oorlel vast en trek je eraan met je andere hand. Hierdoor wordt de gehoorgang iets geopend en vergroot.
Stimuleer uw gehoor
Strategische spelletjes, gehoorspellen of cognitieve associaties kunnen helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen, in te schatten hoe ver ze weg zijn, etc. Bovendien helpen ze u het gehoor beter te focussen, bijvoorbeeld in een lawaaiige omgeving.
Hoe lang duurt de piep in mijn oor na een concert? Na een concert of festival kan de piep in je oor dagen duren. In sommige gevallen is het zelfs permanent. Deze vorm van gehoorschade kun je voorkomen door gehoorbescherming te dragen.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
je hoort minder goed (lawaaislechthorendheid) je hoort continu een piep of ruis (tinnitus) je bent overgevoelig voor geluid (hyperacusis) je hoort geluid vervormd (distortie)
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Dit kan aanzienlijke schade aan de darmen veroorzaken. Volgens een van de spoedeisende dokters zorgt het plastic omhulsel van de AirPods voor een lager risico op gezondheidsproblemen wanneer een oortje ingelikt wordt. Dat wil echter niet zeggen dat je het risico moet willen lopen. Voor het slapen gaan, AirPods uit dus.
Uitzoeken wat het probleem is met de pasvorm van je oordopjes. Hang het koordje over je oren. Stop je oordopjes, in plaats van dat je je oordopjes in doet zodat de koordjes direct naar vanaf je gehoorkanaal naar beneden hangen, 'ondersteboven' in je oren, en hang de koordjes over de achterkanten van je oren.
Zonder oordoppen slapen: zó doe je dat
“Je moet normale geluiden, zoals een partner die ademhaalt, leren accepteren. Als het zweet je uitbreekt bij de gedachte dat je zonder oordopjes moet slapen, kun je eerst wennen aan het luisteren naar natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt.